AKTUELNO Više

SOS tel. : Za manje od godinu pomoć zatražila 81 jedna žrtva nasilja, gotovo trećina počinioca strani državljani

Prej tvteuta15:00 30 Novembar 2021

U okviru projekta “ Nasilje i zdravlje” i kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” , održan je   okrugli sto  u vidu javne debate kojoj su prisustvovali predstavnici Doma zdravlja Ulcinj, Osnovnog suda u Ulcinju,  policije, Opštine Ulcinj i  NVO sektora. Prema dosadašnjim podacima sa kojima raspolaže SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, od januara do danas zabilježen je 81 slučaj nasilja.

„Svake godine imamo i nove podatke, od 1. januara do danas u kancelariji SOS telefona pomoć je zatražila je 81 žena. Iako su danas predstavnici policije i Osnovnog suda u Ulcinju kazali da ne bilježe porast nasilja u porodici u ovoj godini, to nije slučauj u našoj organizaciji. Zašto nam se ne poklapaju statistike –  odgovor je jednostavan. Mnoge žene se jedva ohrabre da prijavljuju nasilje, a mnogo lakše nasilje prijavljuju našoj organizaciji, lakše razgovaraju  sa ženama, kod nas dobiju informacije koje njima mnogo znače, a to ne čine u policiji. Treba uvesti bar dva – tri službenika koji će se baviti isključivo nasiljem u porodici, psihologa za žrtve i jednu ženu policajca“, kazala je između ostalog izvršna direktorica SOS telefona Ulcinj Hatidže Neljaj.

Zanimljiv je podatak koji pokazuje da je gotovo trećina prijavljenih slučajeva nasilja počinjena od strane lica ili u porodicama koje nijesu crnogorski državljani.

Što se tiče podataka kojima raspolaže Osnovni sud u Ulcinju, prema riječima sutkinje Sanje Mirović, u toku pandemije je zabilježen manji broj slučajeva nasilja u porodici nego li u periodu ranije, te poručuju da bi psihološka podrška žrtvama u procesuiranim slučajevima bila prijeka potreba u ovom trenutku.

Projekat “ Nasilje i zdravlje”  je finasiran kroz program „Zdravlje ima rod“ koji sprovodi SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica i NVO Bona Fide uz podršku Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori i  Ministarstva javne uprave,  digitalnog društva i medija.

S. Vukčević

  • 1

    Radio