SliderMN Više

Solana postaje d.o.o., formiranje preduzeća do kraja oktobra

Prej tvteuta14:50 29 Jun 2022

Donijeta je odluka da model upravljanja Parkom prirode „Ulcinjska solana“ bude društvo sa organičenom odgovornošću koje bi trebalo biti formirano do kraja oktobra ove godine. Ova jednoglasna odluka usvojena je na današnjem sastanku u Opštini Ulcinj, a kojem su prisustvovali: ambasador Republike Njemačke, Robert Weber sa saradnikom, generalna direktorica Direktorata za prirodu u MEPPU, Tamara Brajović sa saradnicima, Omer Bajraktari, predsjednik Opštine Ulcinj sa saradnicima, GIZ ekspert, Goran Gugić, predstavnici JP Nacionalnih parkova, izvršne direktorice NVO CZIP i Martin Schneide-Jacoby Association, Jovana Janjušević i Zenepa Lika, kao i stečajni upravnik, Žarko Ostojić.

Predlog je da suosnivači Društva budu Vlada Crne Gore i Opština Ulcinj.

Na sastanku su se otvorila pitanja o obavezama i zadacima upravljača, uloga NVO sektora u upravljanju Parkom prirode, kao i o stavu stečajnog upravnika na buduću upravljačku strukturu.

Cilj sastanka bilo je jasno definisanje daljih koraka i procedura ka formiranju društva sa ograničenom odgovornošću i budućem uspješnom upravljanju. S tim u vezi, usvojen je zaključak da se u okviru upravljačke strukture formira tijelo koje će čini predstavnici svih danas prisutnih institucija i organizacija, kao i da se zajednički, precizno definišu kriterijumi za izbor direktora Društva. Dodatno, iz NVO sektora je posebno naglašeno da osnovni kriterijum prilikom izbora budućeg direktora Društva mora biti stručnost i profesionalnost, a nikako politička pripadnost.

Ono što je važno napomenuti jeste da je stečajni upravnik, Žarko Ostojić potvrdio da je otvoren za saradnju i da podržava proces formiranja Društva.

Do oktobra tekuće godine, odnosno do finalizacija formiranja upravljačke strukture, JP Nacionalni parkovi produžiće ugovor o zakupu Parka prirode „Ulcinjska solana“.

  • 1

    Radio