AKTUELNO Više

SOCIJALDEMOKRATE ULCINJA POZIVAJU ODBORNIKE DA ODBIJU PRIJEDLOG O POVEĆANJU BORAVIŠNE TAKSE

Prej tvteuta15:39 27 Decembar 2016

Vladajuća struktura, od koje se mnogo očekivalo, je opet razočarala Ulcinjane, a posebno one koji se bave turizmom, djelatnošću od koje većina Ulcinjana živi. Predlagač je opet pokazao maćehinski odnos prema skoro svim svojim građanima, predlažući da se iznos boravišne takse poveća sa 0.50 eura na 0.70 eura, ili za nevjerovatnih 40%. Zato pozivamo odbornike da odbiju ovaj prijedlog.

Na ovaj način se direkno utiče na konkurentnost u sektoru turizma među lokalnim pružaocima usluga u Ulcinju, a takođe se utiče na konkurentnost Ulcinja kao turističke destinacije. Takođe, ovako se najbolje pomaže onima koji decenijama ne plaćaju nijedan cent, a koji najviše opterećuju cjelokupnu gradsku infrastrukturu i što je najgore sav taj zarađeni novac ponesu negdje van Ulcinja.

Uzimajući u obzir da je prosječna cijena kreveta u Ulcinju u toku cijele turističke sezone 7 eura (od maja do oktobra), ako bi se usvojio predlog da taksa bude 0.70 EUR, onda bi ona učestvovala sa 10% u cijeni kreveta. Tom logikom bi boravišna taksa u Budvi trebalo da bude 4 eura, a ona iznosi samo 1 euro.

Predlagač je trebalo da, umjesto povećanja, predloži smanjenje takse na 0.30 eura ili 0.20 eura. Na taj način bi se izdavaoci smještaja stimulisali da uplaćaju boravišnu taksu, budući da gotovo nema izdavaoca koji ne bi za turistu koji je smješten kod njega 5 dana platio 1 ili 1,5 euro, niti ima turiste kojem bi značila cijena viša za 1 ili 1.5 eura za 5 dana boravka.

U Ulcinju se kontinuirano boravišna taksa naplaćuje za oko 20% građana ili turista, od čega je oko 8% u hotelskom, dok je ostalih 12% u privatnom smještaju. Da bi prihodi bili veći nije potrebno samo da se opterete oni koji plaćaju, već da se aktivno sprovode mjere za povećanje broja platiša. Ukoliko bi se uspjela naplati boravišna taksa u iznosu od 0.30 eura za makar polovinu od 150 000 ili više turista koliko ih na dan samo tokom špica sezone boravi na Ulcinjskoj rivijeri, to bi značilo da bi se samo od njih naplatilo oko 1 milion eura. Ako na to dodamo i boravišnu taksu koja se plaća tokom cijele godine za radnike, koji obavljaju poslove u pred i postsezoni od kojih se sada ubira više od 100.000 eura, ovom prostom računicom dolazimo do zaključka da bi se smanjenjem boravišne takse i uvođenjem veće discipline, prihodi mogu povećati za 300 %.

 

 

 

SOCIJALDEMOKRATE CRNE GORE

                                                                        OPŠTINSKI ODBOR ULCINJ

 

  • 1

    Radio