SMCG osudio ometanje i vrijeđanje zaposlenih u medijima

Prej tvteuta14:30 23 Avgust 2021

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) najoštrije osuđuje jučerašnje događaje u kojima su ponovo na meti bili novinari/ke i medijski radnici/ce i traži od nadležnih da ih efikasno i strogo procesuiraju a od vlasti da konačno uradi nešto na boljoj krivično-pravnoj zaštiti zaposlenih u medijima od napada.

„Anticivilizacijsko ometanje i vrijeđanje ekipe Televizije Vijesti, koju su činili novinarka Ljubica Milićević i kamerman Drago Matović, tokom protesta na Cetinju, pokazuju da su, nažalost, mediji koji profesionalno i objektivno izvještavaju i dalje na meti ostrašćenih i primitivnih pojedinaca koji se navodno bore za građansku Crnu Goru. Takođe, i grube uvrede upućene novinarki Tamari Nikčević u Risnu još jedan su pokazatelj da je u Crnoj Gori sve manje tolerancije za drugačije mišljenje“, navodi se u saopštenju Sindikata.

„SMCG od početka godine upozorava da, zbog usijane društveno-političke situacije u zemlji, najviše stradaju novinari/ke i medijski radnici/ce i to iz različitih medija, sa različitim uređivačkim politikama. Gotovo da nema protesta ili većeg okupljanja na kojem ne dođe do nekog incidenta ili napada na novinare/ke. S obzirom da nas i u narednom periodu vjerovatno čekaju slična okupljanja, jasno je da raste već ionako ogroman rizik za medijske radnike/ce koji će izvještavati sa tih događaja. Zato smatramo da je krajnje vrijeme da Vlada ili Skupština hitno preduzmu korake na usvajanju inicijative 9 nevladinih organizacija, novinarskih udruženja i Sindikata medija kojom bi se, između ostalog, i sprečavanje novinara/ki u vršenju profesionalnog zadatka, tretiralo kao krivično djelo. Sigurni smo da bi jedna takva poruka natjerala sve one kojima smeta rad novinara/ki, da se dobro zamisle svaki put prije nego krenu u obračun sa onima čije im se izvještavanje ne sviđa iz nekog razloga“, navode iz ove organizacije.

  • 1

    Radio