SliderMN Više

Slow Food kao gastronomska ponuda nudi mnoštvo benefita

Prej tvteuta14:00 3 Septembar 2022

Slow Food (Slou Fud – spora hrana)  je svjetski pokret  koji se bavi očuvanjem domaće hrane, tradicije i kulture, ali i zaštitom biodiverziteta  i podizanjem svijesti potrošača koliko je bitno koristiti lokalnu hranu. Pokret je nastao u Italiji 1986. godine iz revolta  i protesta zbog sve većeg širenja Mekdonaldsa, a nakon tri godine pokret je postao globalan.

Koordinatorka Slow Food Montenegro Sabina Ramović je gostujući u jutarnjem programu TV Teuta govorila o brojnim benefitima Slow Food-a, a koji su u okviru manifestacije Bird, Salt, People: FEST na Solani predstavljeni i lokalnim gastronomima, ribarima ali i proizvođačima iz Ulcinja.

„Zahvaljući projektu koji sprovodi Centar za zaštitu i proučavanje ptica i MSJA organizacija mi smo pozvani da podijelimo informacije sa oko dvadeset učesnika radionica, vlasnika restorana, ribara i negdje nam je cilj da ih motivišemo da osnuju jednu Slow Food zajednicu u Ulcinju i da malo detaljnije istražimo ovo područje. Došli smo do saznanja da postoje karakteristična jela i proizvodi koji se tiču samo Ulcinja i koji vrijede da se zaštite“, kazala je Ramovićeva.

Više o Slow Food-u poslušajte u intervjuu ispod:

  • 1

    Radio