AKTUELNO Više

Skupština proglasila Lekića za mandatara: Neću se štedjeti, nije isključeno ni da odustanem ako bude trgovine

Prej tvteuta16:55 29 Decembar 2022

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović proglasila je danas za mandatara za sastav nove vlade kandidata parlamentarne većine, lidera DEMOS-a Miodraga Lekića.

“Skupština konstatuje da predsjednik Crne Gore nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, niti nakon stupanja na snagu izmjena zakona o predsjedniku, nije predložio mandatara za sastav 44.Vlade. Konstatujem da je Miodrag Lekić mandatar za sastav 44.Vlade sa 41 podrškom poslanika”, navela je Đurović na sjednici Skupštine.

Lekić se zahvalio na potvrđenom povjerenju.

“Ovo nije moja personalna bitka, već zajednička”, poručio je Lekić.

I dalje smatra da je Milo Đukanović prekršio Ustav, te da nije htio da poštuje Zakon i proglasi mandatara.

“To bi državu učinilo ozbiljnijom. Skupština ima pravo da sastavlja vlade. Ovaj zakon je pomogao da se to realizuje i ostajemo pri tome da je Đukanović prekršio Ustav”, istakao je Lekić.

Tvrdi da će ovo biti crnogorska vlada.

“Jer je izabrana na izborima u Crnoj Gori i nju je izabrao parlament u Crnoj Gori”, uvjerava Lekić.

Dodaje da zemlja izgleda kao da je pod opsadom.

“U iskušenju smo kredibiliteta. Ovi potezi parlamentarne većine pokazuju da jesmo sposobni i da ćemo nastaviti da doprinesemo deblokadi institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Od dobijanja statusa mandatara do sastavljanja vlade postoji jedan period, taj period je predlaganja i sastavljanja Vlade i on neće ići lako”, naveo je Lekić.

Pokušaće, kaže, da odgovori izazovu.

“Pokušaću da nađem strpljenja da nađemo mjeru između legitimno stranačkih interesa i opšteg cilja koji bi trebao da je ispred tih interesa. Ukoliko ne bude toga, a pravićemo preciznu evidenciju svih odnosa prema tom procesu, teorijski gledano nije isključeno da ova vlada ne dobije poverenje, da neko ne bude zadovoljan, da odustanem ako bude projekcija trgovina koje su se dešavale i prevršile svaku mjeru”, poručuje Lekić.

Ipak ,vjeruje, da Crna Gora nije trgovačko društvo.

“Predstoji nam ozbiljan rad i moramo pokušati da dođemo do konsenzusa. U tom smislu mislim da neću imati zabavne novogodišnje praznike ali ne žalim”, naveo je Lekić.

Neće se kaže, štedjeti.

“Budem li predsjednik Vlade neću se štedjeti da ovo snage što imam i što mi je ostalo da uradimo ono što smo trebali prije dvije godine”, istakao je Lekić.

Pruža, kaže, ruku i opoziciji.

“Ako budu imali primjerdbi i korisnih sugestija- ja ih očekujem i biće dostojno tretirane”, naveo je Lekić.

  • 1

    Radio