AKTUELNO Više

Škrelja: Nećemo učestvovati u pokušajima stvaranja privida kako imamo Ustavni sud

Prej tvteuta21:05 21 Novembar 2022

Nerazumljivi su zahtjev i uslov – kao i pravno i parlamentarno neutemeljeni – da se izabere makar jedan sudija Ustavnog suda. Za punu funkcionalnost Ustavnog suda neophodan je izbor svakog od četiri sudija koji nedostaju, poručio je Luiđ Škrelja, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore.

Član Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore i poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević jutros je na sjednici Odbora apelovao na DPS da se izglasa makar jedan sudija Ustavnog suda.

„Demokratska partija socijalista je spremna da učestvuje u procesu koji bi bio inkluzivan i koji bi podrazumijevao djelotvoran dijalog kako bi se uz konsenzus došlo do rješenja koja će značiti popunu Ustavnog suda i njegovo dalje funkcionisanje. U pokušajima stvaranja privida kako imamo Ustavni sud – iako on suštinski ne funkcioniše – nećemo učestvovati“, dodao je Škrelja u saopštenju DPS-a.

Dodao je da je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora razmatrana tačka dnevnog reda u vezi s pokretanjem procedure od strane „neustavne većine“ kako bi se utvrdilo da li je predsjednik Crne Gore prekršio Ustav.

„Raspravu su obilježile nestručne, neznavene i karikaturalne kvalifikacije i ocjene o predmetnoj raspravi, a najveći paradoks jeste činjenica da sada svim silama navodno brane Ustav ‘oni’ koji ga nikada nijesu priznali kao svoj i koji su se prema njemu ponašali necivilizacijski, bacali ga, cijepali i gazili. Ipak, licemjerje koje je danas iskazano nije nas iznenadilo i naravno da niko nije ni očekivao drugačiji pristup ovoj dirigovanoj i na drugim mjestima kreiranoj teatralnoj inicijativi“, kaže Škrelja.

Ipak, kako je rekao, zbog javnosti, moraju da odreaguju i na količinu iznesenih paušalnih ocjena i neistina o navodnom ponašanju DPS-a na dosadašnjim aktivnostima na Ustavnom odboru.

„Neistina je dakle da nijesmo glasali za sudije Ustavnog suda već smo uvijek pokazali stav i aktivno učestvovali u pokušaju da putem dijaloga sa uvaženim kandidatima zajednički dolazimo do dobrih i kvalitetnih rješenja. Pričati o DPS-u, a sjedjeti u društvu poslanice Zoronjić, koja je na glasanju bila uzdržana 18 puta, ukazuje nedvosmisleno o kakvom licemjerju se radi“, zaključio je Škrelja.

  • 1

    Radio