AKTUELNO Više

Školska godina neće početi ako se ne riješi problem sa normama

Prej tvteuta10:19 12 Jul 2021

Ukoliko se ne riješi problem prekomjerne norme, u srednjim školama školska godina neće početi, kazala je u Jutarnjem programu predsjednica Udruženja društvene grupe predmeta Stanka Vukčević.

Norma časova u osnovnom obrazovanju setom zakona iz 2017. godine umanjena za dva časa, sa 20 na 18.

“Za srednje obrazovanje ostala je ista od 20 do 22 časa. Najveći broj predmeta je sa 20 na 22 časa što se nikad nije desilo u školstvu. Mi radimo za istu zaradu veći posao. Opet ni to nije strašno. Neka radimo i 4 časa više u odnosu na kolege iz osnovne škole. Međutim, to je diskriminacija”, kazala je ona.

Ističe da su uputili inicijative Ministarstvu, poslaničkim klubovima, Odboru.

“Školska godina u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama počinje 1. septembra, a završava se posljednjeg dana naredne godine. Nastavna godina traje do juna. To je godina u kojoj održavamo nastavu. Dakle, svi mi, i nastavnici koji rade na određeno i na neodređeno i asistenti. Kada su u pitanju zaposleni na određeno, oni su u školi do posljednjeg dana avgusta. Mi moramo da odradimo popravne ispite, ogromnu administraciju i tako dalje, sve to u junu i avgustu. To je objašnjenje zašto svi zaposleni moraju biti u školi do posljednjeg dana”, objašnjava Vukčević, a prenosi portal RTCG .

  • 1

    Radio