SliderMN Više

Skandal direktora HE Piva: Radonjić procesuiran zbog govora mržnje

Prej tvteuta09:20 18 Novembar 2021

Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici izdalo je nalog policiji da prikupi obavještenja o Fejsbuk objavama direktora Hidroelektrane Piva Radomira Radonjića. Rukovoditeljka tužilaštva Lepa Medenica navela je da je “Više državno tužilaštvo dalo nalog policiji da prikupi obavještenja“.

„Dat je nalog da se dostavi predmet radi ocjene da li u predmetnim radnjama ima elemenata bića krivičnog djela“, dodala je ona.

Radonjić je, između ostalog, reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića i voditelja Televizije Crne Gore Sašu Klikovca u jednoj od posljednjih objava nazvao „Alahovim Crnogorcima“. Na istom profilu par dana ranije veličao je osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, kao i poslanika Force Gencija Nimanbegua.

Nimanbegu se obratio  premijeru Crne Gore  Zdravku Krivokapiću i ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću zbog, kako kaže, “neprihvatljivog govora mržnje koji mu je uputio Radomir Radonjić“.

Napominje da je sa tog Facebook naloga i “ranije dobijao poruke neprihvatljivog sadržaja” ali da nije “pokrenuo nikakvu porceduru”.

“Moj govor u Skupštini Crne Gore na mom maternjem, za mene najljepšem jeziku, albanskom jeziku, je ne samo demokratsko pravo vec i ljudska obaveza koji sam koristio i naravno koristiću još više u Crnoj Gori”, napisao je Nimanbegu na svom Facebook nalogu. Sada cijenim da je nivo govora mržnje, uvrede, kaže lider Force, “prevazišao svaku mjeru”, kazao je Nimanbegu.

“Od vas očekujem da ako se radi o funkcioneru koji je zaposlen u preduzeću u državnom vlašnistvu (HE PIVA) očekujem vašu reakciju i da u skladu sa vašim nadležnostima preduzmete odgovarajuće mjere”, dodao je Nimanbegu.

Očekuje od  Ministarstva javne uprave, tj. resorne ministarke Tamare Srzentić pokretanje procedure za suspenziju tog Facebook naloga.

“Pošto su izostale reakcije drugih institucija, nadam se da će vaša reakcija, ispred Vlade i nadležnog Ministrstva biti primjer za sve državne službenike i zaposlene u državnim preduzećima da je ovo neprihvatljivo i čak podložno krivičnom gonjenju”, pojasnio je on.

Kao cilj njegovog obraćanja navodi zaštitu pripadnika manjina.

“Moje obraćanje vam ima cilj da se ove stvari preveniraju u budućnosti i da se zaštite pripadnici manjina a i javni funkcioneri od govora mržnje, to se može uraditi samo ako Vi iz Vlade preduzmete odgovarajuće mjere. Očekujem da me hitno obavjestite o preduzetim mjerama, i cijenim da imate demokratskog kapaciteta osudite takvu reakciju Radovana Radonjica iz Bjelopavlića odgovarajućim mjerama a ne samo verbalnom osudom”, objavio je Nimanbegu na Facebook-u.

Podsjećamo, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin osudio je govor mržnje direktora podružnice Hidroelektrane Piva Radomira Radonjića.

  • 1

    Radio