EKONOMIJA Više

Simović: „Ulcinj konačno dobija prave investicije, budućnost razvoja ovog područja je poljoprivreda“

Prej tvteuta16:40 11 Jul 2018

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i Ministar poljoprivrede Milutin Simović boravio je u radnoj posjeti Ulcinju, gdje se na početku sastao sa čelnicima Opštine, na čelu sa predsjednikom Ljorom Nrekićem. Na sastanku u kabinetu predsjednika otvorene su brojne teme koje se tiču poljoprivrednog razvoja najjužnije crnogorske opštine, a razmatrani su i problemi koji koče razvoj i investicije u Ulcinju.
Nakon kabineta, delegacija na čelu sa Simovićem uputila se ka Vinariji Milović gdje su prezentovani investicioni projekti koji će se realizovati na ukupno 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a koje su zakupile firme – “Vinarija Milović”, “Agrolajf Montenegro” i “Čelebić Agrar”, na lokalitetima Briska Gora (Ulcinj), Golubovci (Podgorica) i Vranovići (Kotor). Tom prilikom potpisani su ugovori o zakupu zemljišta na kojima će se uzgajati masline, ljekovito bilje ali i zasaditi novi vinogradi i agrumi.  Tako je Vinarija Milović iz Ulcinja zakupila 10 hektara zemljišta na kome će zasaditi novi vinograd na površini od 8 hektara dok će na obroncima zemljišta biti posađeno od 1500 do 2000 novih stabala maslina. Ova poljoprivredna investicija iznosi 260 hiljada eura, a zemljište je zakupljeno na 30 godina.
Simović je obišao i lokalitet Šas, gdje je kompanija „Voli“ u decembru prošle godine zakupila državno zemljište za poljoprivredne potrebe. Do sada je na ovom zemljištu površine od 70 hektara zasađeno nekoliko stotina sadnica povrća koje se plasira na domaćem tržištu. Pored sadnje i obrađivanja zemljišta, kompanija „Voli“ vrši otkup poljoprivrednih proizvoda iz ovoga kraja, a uskoro će krenuti i sa sadnjom novih agruma.
Nakon Šasa, Ministar je obišao radove na regulaciji desnog rukavca rijeke Bojane, gdje ga je dočekao i direktor Uprave za vode Damir Gutić.

  • 1

    Radio