AKTUELNO Više

Sezona počela, poslodavci i dalje traže radnike

Prej tvteuta12:20 9 Jul 2021

Poslodavci u Ulcinju se  ovih dana suočavaju sa nedostatkom radne snage, kako domaće tako i strane. Da li zbog pandemije ili nezainteresovanosti, posebno mlađe populacije da potraži sezonski posao, ovih dana svjedoči se jednoj neobičnoj pojavi u našem gradu, da gotovo svaka radnja, plaža, restoran, hotel intenzivno traži radnike. U birou rada Ulcinj svakodnevno primaju zahtjeve poslodavaca koji traže radnike.

„Najveća je potražnja za profilima poslova iz oblasti ugostiteljstva,dok su deficitarna zanimanja kuvari, konobari, pica majstori. Za sada su oglašena su 402 radna mjesta. Od 1675 nezaposlenih lica, najveći dio koji su barem zvanično bez posla su žene“, kazali su iz Biroa rada Ulcinj.

624 lica su pronašla sezonsko zaposlenje, pretežno u oblasti turizma i ugostiteljstva, a slijede sektori tgrovine i poljoprivrede.

Iz Zavoda apeluju na poslodavce da se za pomoć u potrazi za radnom snagom obrate direktno zavodu, jer je to najlakši način da se upare radna mjesta i nezaposlena lica.

Kako bi podstakli poslodavce da prijavljuju radnu snagu i osnuju stalne radne odnose, Vlada je poslodavcima ponudila mogućnost oslobađanja plaćanja poreza na dohodak i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog i na teret poslodavca, za zaradu isplaćenu za period od tri godine od dana zasnivanja stalnog radnog odnosa.

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Monstat, u Ulcinju je prosječna neto zarada u maju mjesecu iznosila 430 eura, što je ujedno i najmanja zarada u primorskim opštinama.

S. Vukčević

  • 1

    Radio