POLITIKA Više

SD ULCINJ: OBNOVITI TURISTIČKU PRIVREDU I RADITI NA BOLJOJ INVESTICIONOJ POLITICI

Prej tvteuta09:56 2 Decembar 2015

Socijaldemokrate Ulcinja upućuju apel lokalnoj vlasti da se  pozabavi rješavanjem problema  stagnacije razvoja turističke privrede u Ulcinju, a ne da se ‘’skrštenih ruku’’ gleda  kako grad, i pored obilja komparativnih prednosti, odnosno obilja prirodnih resursa, i dalje ostaje jedina nerazvijena opština na crnogorskom primorju.

Obnova Državnosti 2006.godine bila je izuzetna prilika i šansa da naš grad krene putevima napretka i prosperiteta, prvenstveno u ekonomskom i demokratskom razvoju, barem na način na koji su to iskoristili ostali gradovi na crnogorskom primorju.To se nažalost nije desilo, prvenstveno iz razloga loše saradnje i nepovjerenja među nacionalnim albanskim partijama koje su u to vrijeme, a i prije toga bile, u kontinuitetu na vlasti, pa je time nanijeta velika šteta našoj opštini.

Ne samo da nisu iskorišćene komparativne prednosti u pogledu resursa kojima Ulcinj raspolaže nego su lošim menadžmentom, nedostatkom jasne vizije razvoja, odlaganjem blagovremenog donošenja prostorno-planske dokumentacije, strani i domaći investitori u nekoliko navrata neradom i javašlukom lokalne vlasti bili dovedeni u zabludu, pa je time investicioni bum iz tih godina jednostavno zaobišao našu opštinu. Najveću štetu je pretrpjela turistička privreda kao okosnica razvoja. Umjesto da se stvore uslovi za izgradnju hotela,  lokalna vlast mirno posmatra kako se isti ruše i na njihova mjesta ostaju rugla bez nekih izgleda za izgradnju novih u dogledno vrijeme.

Socijaldemokrate Ulcinja ne prihvataju politiku „da nam je za sve loše neko drugi kriv“, jer prostorno planiranje je najvećim dijelom u nadležnosti lokalne uprave, a nedostatak ažurne prostorno- planske dokumentacije je za svaku osudu.

Ukoliko najavljenom prekompozicijom bude formirana nova vlast koja će biti bazirana na bezuslovnom povjerenju među partnerima, Socijaldemokrate smatraju da onda postoje određene šanse da se krene naprijed. U suprotnom, nastaviće se agonija koja će imati nesagledive posljedice za buducnost našeg grada  i njegove građane.

‘’Ono što ostavlja nadu je sama činjenica da će Crna Gora dobiti pozivnicu za NATO, što  znači da će se pored ostalih, steći i uslovi koji će obezbijediti, veću sigurnost investiranja, kao i brži razvoj društva u tom pogledu i neophodnim promjenama u svim njegovim segmentima. Socijaldemokrate Ulcinja će u tom pogledu biti aktivan partner koji će se u svom djelovanju akcenat staviti na intenziviranje strukturnih reformi i ulaganje u razvoj infrastrukture , jer je to put koji vodi stvaranju  stabilnih osnova za intenzivan i dugoročno održiv  privredni razvoj“- poručuju ulcinjske Socijaldemokrate.

Predsjednik Socijaldemokrata Ulcinj

Selim Resulbegović

  • 1

    Radio