SliderMN Više

Savović: „Poslata nova zamolnica u slučaju afere kupovine glasova“

Prej tvteuta15:50 25 Avgust 2022

Prema podacima kojima raspolaže Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju, najčešće počinjena krivična djela su krivična djela koja su inače karakteristična za rad tužilaštava, su krivična djela  iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja, protiv imovine i života i tijela. To je za Televiziju Teuta kazao rukovodilac ODT Ulcinj Vladimir Savović.

Što se efikasnosti procesuiranja krivičnih djela tiče, Savović je kazao da se procenat efikasnosti u posljednjih nekoliko godina kreće uglavnom iznad 90%.

 

„Devedeset odsto naših optužnica rezultira osuđujućom odlukom, što je na nivou tužilačke organizacije jedan od boljih rezultata“, kazao je Savović.

Jedna od afera koja je intirigirala javnost neposredno pred lokalne izbore u Ulcinju u martu ove godine jeste afera kupovine glasova, u koju su uključeni sadašnji predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari, predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, šef Komunalne policije Ulcinj Amir Mehmeti i nepoznato lice. Savović je, komentarišući tok ovog slučaja kazao da su u procesu istrage u pitanju dvije afere, prva oko kupovine glasova dok je druga afera oko navodnog snimanja vršenja glasačke dužnosti hemijskom olovkom.

„ Što se tiče predmeta kupovine glasova, tu zapravo imamo dva predmeta. Predmeti su formirani na osnovu dva snimka, jednog audio zapisa i drugog video zapisa, na kome se nedaleko od glasačkog mjesta predaje olovka za koju se pretpostavlja da ima kameru, kako bi se znalo ko na koji način glasa. Taj predmet je rezultirao optuženjem, okončan je glavni pretres te se uskoro očekuje donošenje presude u tom predmetu. Što se tiče predmeta kupovine glasova, formiran je predmet po službenoj dužnosti, i u roku od nedjelju dana prikupljena su obavještenja od svih lica. Sva lica su sporila da su to njihovi glasovi,  i to je ono što je ključno u ovom predmetu. Iz tih razloga, upućena je zamolnica nadležnim organima Švajcarske, nedavno smo dobili odgovore ali ne na sva naša pitanja… Iz tog razloga smo uputili novu, dodatnu zamolnicu“, kazao je Savović, koji dodaje da zbog interesa istrage ne može da otkrije razloge zbog kojih je poslata nova zamolnica.

Odjeljenje bezbjednosti Ulcinj

U posljednjem periodu napadi na službena lica, posebno na pripadnike Uprave policije nijesu rijetkost, te je tako u posljednjem periodu bilo napada, kako fizičkih tako i verbalnih i na pripadnike OB Ulcinj, u jednom slučaju konkretno kada je pripadnik policije bio van dužnosti. Sa druge strane, nedavno je zabilježen i slučaj navodnog prekoračenja ovlašćenja od strane pripadnika Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj prema ulcinjaninu P.K.

„ Ovaj prvi slučaj je napad na policajca koji je bio van dužnosti, koji se odvio 17.jula ispred jednog ugostiteljskog objekta, prilikom kojeg je policajac pokušao da spriječi sukob koji je bio u začetku. Napadač se zatim okrenuo ka njemu i zadao mu ubod u predjelu butine, ali se taj slučaj tretirao kao fizički napad a ne napad na službeno lice, obzirom da je policajac bio van dužnosti, što svakako ne umanjuje to krivično djelo. Sa druge strane, nedavno smo imali slučaj krivičnog djela takozvanog zlostavljanja, u kojem je lice P.K. prijavilo službenika policije Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj da je upotrijebio   prekomjernu silu prilikom lišivanja slobode tog građanina koji je prethodno imao sukob sa nekim turistima. Nakon toga, građanin tvrdi da je službenik policije nastavio sa fizičkim nastrajima na njega nastavio i u stanici policije, kada prema kazivanju tog građanina za time više nije bilo potrebe… Osumnjičeni i oštećeni su saslušani i već su zakazana saslušanja svjedoka koja su prisustvovala tom događaju“, kazao je Savović.

Što se tiče maloljetničkog  kriminaliteta, Savović je kazao da je Ulcinj optina koja ima najmanji problem sa tim fenomenom u Crnoj Gori.
„ Maloljetnik koji je pokušao da otuđi novac, iako nije našao novac u tom objektu, što ne umanjuje krivično djelo u pokušaju je državljanin Kosova.  On je sa lažnim dokumentima ušao u Crnu Goru, saslušan je i procesuiran organima Kosova, obzirom na to da se radi o maloljetnom licu“, dodao je Savović.

Više iz intervjua sa rukovodiocem ODT Ulcinj poslušajte u narednom izdanju emisije „Hronika Ulcinja“ u petak, 26. avgusta.

  • 1

    Radio