POLITIKA Više

Sastanak poslanika Nimanbegua sa sheficom delegacije EU Oana Cristina Popa

Prej tvteuta20:50 5 Februar 2021

 U Skupštini Crne Gore poslanik Genci Nimanbegu održao je sastanak sa šeficom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Nj.E Oana-Cristina Popa. Ona je u sklopu diplomatskih aktivnosti sa predstavnicima Klubova poslanika i Izbornih lista, razgovarala sa poslanikom Albanske Liste I informisala ga je o prioritetima u radu Delegacije u Crnoj gori. Teme razgovora su se odnosile na političku tranziciju vlasti, odnosima u Parlamentu, saradnji između pozicije i opozicije u Skupštini imajuci u vidu prioritete koji vežu političke partije, a to je integracija u EU. Tema razgovora takođe je bila i potreba za jačanjem dijaloga, posebno kod usvajanja zakonskih prijedloga koji bi vodile napretku a ne nazadovanju na evropskom putu Crne Gore.

Na njihovom prvom zvaničnom susretu poslanik Genci Nimanbegu upoznao je Ambasadorku Popa o stavovima Albasnke liste u odnosu na tenzije u političkom životu Crne Gore koje se trebaju uzeti sa dosta odgovornosti, posebno od političkih partija koje predstavljaju glavne subjekte u većini, ali i u opoziciji u Crne Gore. Tranzicija vlasti treba da se tretira kao normalan proces koji prati i retorika i aktivnosti koje se podudaraju bez odlika revanšizma i konflikata. Kao predstavnici autoktonog ali brojčano malog naroda u Crnoj Gori sa posebnim senzibilitetom se odnosimo prema potrebi jačanja političkog dijaloga i otvoreno smo istakli zabrinjavajuće signale koji se dešavaju u vezi post i predizbornih procesa u Crnoj Gori, istkao je Nimanbegu tokom razgovora.

Sagovornici su se složili da bojkot rada parlamenta nije dobar put rada, posebno u odnosu na pitanja koje zahtijevaju kvalifikovanu većinu a odnose se na pravosudje i izborni proces. Razgovaralo se i o neukljucivanju manjinskih predstavnika i izvršnoj Vlasti, medijskim zakonima i brojnim pitanjima od interesa za građane Crne Gore.

Albanska lista će nastojati da svim političkim subjektima bude partner na putu razvoja posebno cijenjeci potrebu za mirnim razvojem drustva u cilju integracije u Evropsku Uniju.

 

  • 1

    Radio