AKTUELNO Više

Saopstenje Planinarskog društva “RUMIA” Ulcinj

Prej tvteuta16:29 29 Oktobar 2018

Povodom najnovijih dešavanja na Rumiji, nelegalne gradnje a naročito povodom prepucavanja na realciji SPC i zvaničnika crnogorske vlasti, saopštavamo sljedeće:

Samim postavljanjem limenog objekta desantom na vrh Rumije, poremećeni su međuljudski, međuvjerski I međunacionalni odnosi u ulcinjsko/barskom kraju i cijeloj Crnoj Gori.

Stanovnistvo sve tri vjere u ovome kraju se naročito isticalo mudrošću i požrtvovanjem da se sačuvaju ti odnosi kroz vjekove. Bilo je i većih iskušenja od ove igre žmurke sa “crkvom”. Proćiće i ovo. Onima koji bi da se vrate vjekovima unazad, da prizivaju teorije tla i krvi,  da uz to falsifikuju istoriju, sudiće vrijeme.

Naše Udruženje je medijski napadano uz neistine i podmetanja, samo zbog pokušaja da obnovimo prastari dobri običaj da se na Rumiju izlazi zajedno, sve tri vjere, kako se to i činilo do uzurpacije i svojatanja vrha Rumije.

Mi želimo da se Rumija sačuva kao kulturno dobro svih, da se poštuje sveta planina, da se tamo organizuju viteške igre, i da se kao moderno planinarsko društvo staramo o očuvanju prirode, o njenoj valorizaciji u turisticke svrhe isl.

Sada je svima jasno da smo samo zbog toga napadani.

Zato ne želimo da učestvujemo u isključivoj i polarizovanoj retorici. Naročito ne želimo da se svrstamo iza pretnji koje ovih dana izriču državni zvaničnici. Ali očekujemo da se konačno preduzmu koraci u pravcu poštovanja zakona. Očekujemo da državni organi , koji su u procesu pregovaranja za članstvo u EU, preduzmu u ovom, i svakom drugom slučaju, konkretne korake, koji  promovišu evropske vrijednosti: otvoreno građansko društvo, zejedništvo, poštovanje kulturne i prirodne baštine itd. I da ne dolivaju ulje na vartu ionako poremećenih odnosa. Naročito, da ne žmure na kršenje zakona koje može imati nesagledive posljedice-

Ako se i ovoga puta ne bude preduzelo ništa, znaćemo da kratkovido procjenjuju da im politički ide u prilog remećenje medjuvjerskih odnosa i stalne tenzije.

A to nije donijelo dobro nikome.

U Ulcinju, 29. Octobar 2018.

 

Saopštenje su na zajedničkom sastanku podržale sljedeće NVO:

Monitoring group Ulcinj – Mogul

Udruženje umjetnika I intelektualaca “Art Club”

Institut IDEA

Udruženje žena “Anima” Ulcinj

Kao i jedan broj nezavisnoh intelektualaca.  

  • 1

    Radio