AKTUELNO Više

Saopštenje: Kiša je prestala več nekoliko dana, a u naselju Totoši u Ulcinju šahte su začepljene, a  nedlaženi ne preduzimaju ništa

Prej tvteuta14:41 23 Novembar 2018

Kiša je prestala več nekoliko dana, a u naselju Totoši u Ulcinju šahte su začepljene, a  nedlaženi ne preduzimaju ništa.

Građani naselja Totoši u Ulcinju, već nekoliko dana  za redom bezuspješno apeluju i pozivaju  nadležne službe iz Komunalnog preduzeća Ulcinj, da dođu i otčepe kanalizacione šahte, koje su danima začepljene. Ovako nešto se može okarakterisati samo na jedan način: Nemar,  bahatost i neodgovornost. U ovom naselju živi oko 30 porodica,  svakim danom do škole ovim naseljem prolazi namanje 300 učenika, koji  pohađaju  Osnovnu Školu Maršal Tito, jer im je to najkraći, ali i najbezbjedniji put do škole, jer pješačke staze u Ulcinju ne postoje

Ovako nešto se prije nije dešavalo, sve dok nadležni  škole Bratstvo Jedinstvo i škole Maršal Tito nisu podigli zidove visoke oko dva metara, koji u takvom obimu jedino  postoje u Palestini i Izraelu. Kao što rekoh nešto slično postoji samo u Izraelu  i Palestini gdje su visoki zidovi koji razdvajaju dva naroda: Palestince i Jevreje, a koji su inače u sukobu. Pitam se: koga mi to ugrožavamo? Ne mogu da se sjetim nečega što bih objektivno mogao da iznesem kao primjer da smo ikada svojim postupcima ili ponašanjem nekoga ugrožavali. Naprotiv, oduvijek smo bili časni, pošteni i lojalni građani ovog grada i uvijek smo bili spremni da svakome pomognemo u nevolji u skladu sa našim mogućnostima.

Ovim nehumanim i necivilizacijskim činom, na očigled lokalnih zvaničnika  ovo naselje je pretvoreno u tipičnu Favelu – getoizirani naselje koje duž čitavog prostora opasan zidovima. Ovi zidovi su zidovi stida i sramote za ovaj grad. Naše naselje je već skoro dvije decenije getoizirano, opasanim zidovim duž čitavog naselja. Imamo osjećaj kao da smo u nekom karantinu, kao neko ko je jako opasan za grad i kao takve treba nas izolovati od očiju javnosti. Ko ne vjeruje, neka dodje u naselje Totoši, imaće šta vidjeti.

I ako je kiša prestala već dva dana, voda se sa ovog naselja ne povlači, jer nema kud. Kanalizacija u ovom naselju je užasavajuća, a poseban problem stvaraju pomenuti zidovi, jer sprečavaju odvod otpadnih voda, koja  se sliva iz grada da ide svojim  tokom kako je to prije bilo. U čitavoj ovoj priči najgore je to što ispaštaju nedužna djeca.

Sve se ovo dešava u gradu koji važi za primjer dobrih medjuljudskih odnosa? Sve se ovo dešava u Crnoj Gori koja pretenduje da jednog dana bude članica Evropske Unije? Da li smo zaboravili na toleranciju, multietnički sklad i zajednički suživot kao važan segment svakog civilizovanog društva koje pretenduje da bude demokratsko.  Zašto nas decenijama posmatraju i ophode prema  nama puni predrasuda i stereotipa? Sve su to pitanju koje traže odgovore, nadam se  da će ih jednog dana biti.

 

Na kraju, želimo da naglasim: nastojaćemo da  ovaj i slične  probleme riješimo na lokalnom nivou. Ako ne uspijemo u tome ne preostaje nam nita drugo nego da se obratimo nadležnim institucijama na državnom i  nivou, al i međunarodnim institucijama i ambasadama koje imaju sjedišta u Crnoj Gori.

U ime građana naselja Totoši: Muhamed Uković

 

 

 

  • 1

    Radio