SliderMN Više

Sankcije SAD-a za aktere afere „Možura“

Prej tvteuta16:03 22 Decembar 2021

Američki Stejt Dipartment stavio je bivše zvaničnike na Malti, Konrada Micija i Kita Šembrija, na listu sankcionisanih lica zbog umiješanosti u značajnu korupciju, prenosi portal RTCG-a.

„Stejt Dipartment je objavio imenovanje bivših malteških javnih zvaničnika Konrada Micija i Kita Šembrija zbog njihove umiješanosti u značajnu korupciju. U svojim zvaničnim svojstvima kao ministar energetike i očuvanja vode i šef kabineta premijera, Mici i Šembri su bili umiješani u koruptivna djela koja su uključivala korišćenje njihovog političkog uticaja i službene moći za ličnu korist. Naime, postoje vjerodostojne informacije da su Mici i Šembri bili umiješani u korupcijsku šemu koja je podrazumijevala dodjelu državnog ugovora za izgradnju elektrane i pratećih usluga u zamjenu za mito. Njihovi postupci podrili su vladavinu prava i vjeru malteške javnosti u demokratske institucije i javne procese njihove vlade“, naveo je u saopštenju Stejt Dipartment, na čijem je čelu državni sekretar Entoni Blinken.

Mici je jedan od ključnih aktera crnogorske afere „Možura“, u kojoj je pomenut i crnogorski predsjednik Milo Đukanovič.

Malteški list „Tajms of Malta“ i britanska agencija Rojters ranije su objavili kako je uhapšeni biznismen Jirgen Fenek preko svoj firme “17 Black” zaradio milione od projekta vjetroelektrane „Možura“ u Crnoj Gori, koji je malteška državna kompanija Enemalta kupila krajem 2015.godine.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović zahvalio se vlastima SAD na sankcijama koje su stavili pojedinim akterima afere Možura.

  • 1

    Radio