Shëndeti Më shumë

Rreziqet e marrjes së suplementeve të kalciumit

Prej tvteuta00:03, 17 Shkurt 2022

Shtimi i një suplementi në rutinën tonë të përditshme mund të na japë një ndihmë për marrjen e sasive të duhura të vitaminave dhe mineraleve që na nevojiten.

Një suplement që ka qenë më i njohur është kalciumi për të rritur shëndetin e kockave dhe muskujve. Megjithatë, duhet të jemi rë kujdesshëm.

Hulumtimet nxjerrin në pah një lidhje midis marrjes së suplementeve të kalciumit dhe rritjes së rrezikut të demencës, veçanërisht nëse keni një problem të caktuar shëndetësor.

Cilat janë rreziqet e marrjes së suplementeve të kalciumit?

Një studim i vitit 2016 i botuar në Neurology donte të shihte nëse suplementet e kalciumit rrisin rrezikun e demencës te gratë e moshuara pas një periudhe pesëvjeçare të ndjekjes. Hulumtimi u krye në Gothenburg, Suedi dhe përfshiu 700 gra (70 deri në 92 vjeç) të cilat u diagnostikuan me sëmundje cerebrovaskulare.

Kjo sëmundje është e lidhur me probleme të tjera si goditje në tru dhe aneurizma që ndodhin kur ka probleme që ndikojnë në rrjedhën e gjakut dhe enët e gjakut në tru.

Një total prej 98 pjesëmarrësish përdorën suplemente kalciumi ndërsa 602 jo. Është e paqartë se sa kohë pjesëmarrësit morën suplementet dhe dozën e tyre ditore. Megjithatë, studiuesit vunë në dukje se në kohën e këtij studimi, doza mesatare e rekomanduar ditore e suplementit të kalciumit renditet si 1000 mg.

Pas periudhës së ndjekjes 2005-2006, gratë që morën suplemente të kalciumit ishin në një rrezik më të lartë për demencë. Ndërsa, ata që nuk morën suplemente nuk kishin një shans të shtuar për demencë. Një shpjegim i ofruar nga studiuesit është se ata me një histori goditjeje kanë tendencë të kenë enët e gjakut të komprometuara. Kjo mund të çojë në një efekt negativ kur merrni këto suplemente pasi mund të shkaktojë rritje të niveleve të kalciumit në trup dhe të ndryshojë rrjedhjen e gjakut në trurin tuaj (një faktor i demencës vaskulare).

Hulumtimet e mëparshme kanë vënë në dukje një rrezik tjetër të mundshëm të marrjes së suplementeve të kalciumit, që është sëmundja e zemrës. Ndërsa është një mineral kyç për forcimin e kockave për të shmangur frakturat dhe rëniet, konsultohuni me mjekun tuaj fillimisht për të parë nëse një shtesë e kalciumit do të ishte e përshtatshme për ju.

  • 1

    Radio