AKTUELNO Više

Rotari klub Ulcinj obilježiće Svjetski dan Polija

Prej tvteuta15:12 23 Oktobar 2019

Rotary Club ULCINJ / ULQIN obilježiće istorijski napredak prema svijetu bez Polija, pozivajući zajednicu da pomogne u okončanju ove paralizujuće bolesti

Događaj ovog petka u Ulcinju je među hiljadama manifestacija, koje će Rotary klubovi širom svijeta održati povodom Svjetskog dana Polija

ULCINJ, 22.10. 2019. — Članovi Rotary Club-a ULCINJ organizuju povodom Svjetskog dana Polija prezentaciju rezultata borbe protiv Polio virusa da povećaju svijest, sredstva i podršku za okončanje Polija, bolesti koja se može spriječiti vakcinacijom i koja i danas prijeti djeci u pojedinim djelovima svijeta.   

OPIS DOGAĐAJA

ŠTA:               Prezentacija rezultata borbe protiv Poliomyelitisa (Polija)

KO:                 Dr Olivera Poček, specijalista porodične medicine i članica Club-a

KADA:           Petak, 25.10.2019. u 20 h

GDJE:           Ulcinj, Hotel Palata Venezia

Kada su Rotarijanci i njihovi partneri pokrenuli Globalnu inicijativu za iskorjenjivanje Polija, prije više od tri decenije, Polio je svaki dan paralisao 1.000 djece u svijetu. Od tada smo veoma napredovali u borbi protiv ove bolesti. Slučajevi Polio virusa opali su za 99,9 °%, sa 350.000 slučajeva u 1988. godini u 125 zemalja, na 33 slučaja divljeg Polio virusa u 2018. godini, koji se pojavljuju još u samo dvije države: Afganistanu i Pakistanu. I dalje ostajemo posvećeni do samog kraja u suzbijanju ovog virusa.

S gotovo iskorijenjenim Poliom, Rotary i njegovi partneri moraju održati taj napredak i nastaviti da dođu do svakog djeteta vakcinom protiv Polija. Bez punog finansiranja i političke predanosti, ova paralizujuća bolest mogla bi se vratiti u zemlje bez Polija, dovodeći djecu širom svijeta u opasnost. Rotary se obvezao da će prikupiti 50 miliona američkih dolara svake godine kako bi podržao globalne napore na iskorjenjivanju Polija. Osnivački Fondacije Bill & Melinda Gates obećali su odgovor na svaku donaciju mjerom 2 prema 1, uz ukupan godišnji doprinos od 150 miliona dolara.

NIJE PRESUDNA VELIČINA, KOLIKO POSVEĆENOST

Rotary je doprinio više od 1,9 milijardi američkih dolaza za okončanje Polija od 1985. godine, uključujući NEKOLIKO HILJADA EURA koje je donirao Rotary Club ULCINJ. Košta samo 60 centi da se zaštiti dijete od Polia. Zato je svaka donacija dobrodošla a prikuplja se preko žiro računa Club-a NLB: 530-7255-73. Na manifestaciju su pozvani predstavnici medija i ugledni zdravstveni radnici Ulcinja.

O Rotariju

Rotary je globalna mreža od 1,2 miliona susjeda, prijatelja, lidera i osoba, koje rješavaju problem, udružuju se i preduzimaju mjere kako bi stvorili trajne promjene u zajednicama širom svijeta. Već više od 110 godina Rotarijanci koriste svoju strast, energiju i inteligenciju da poboljšaju uslove života u zajednici posredstvom služenja. Od promocije pismenosti i mira do pružanja čiste vode i poboljšanja zdravstvene zaštite, članovi Rotarija uvijek rade na poboljšanju svijeta. Posjetite endpolio.org kako biste saznali više o Rotariju i borbi za iskorjenjivanje Polija.

KONTAKT: Boris Marđonović, predsjednik 2019 / 2020

EMAIL: boris.mardjonovic@gmail.com

TELEFON: 069 202 957

  • 1

    Radio