AKTUELNO Više

Roditelji da ne opterećuju djecu pretjeranim pripremama za testiranje kod pedagoga

Prej tvteuta12:12 9 April 2021

Upis đaka prvaka u osnovne škole širom Crne Gore zvanično je krenuo od 1. aprila. Upis se vrši elektronski, putem sajta www.upisi.edu.me  ili u školi. Ove godine u školu kreću djeca rođena 2015. godine, odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini. Procedura upisa realizuje se kao i prethodnih godina, u tri koraka: zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta s pedagogom ili psihologom škole. Ovo je drugi upis u prve razrede u doba pandemije, te je iz tih razloga prema riječima pedagogice Osnovne škole “Boško Strugar” Mirjane Mijović roditeljima dat duži period za podnošenje dokumentacija i određivanje termina za razgovor sa pedagogom.

„Za sada sve ide bez problema. Zbog cijele situacije, i kako se ne bi stvarale gužve u domu zdravlja, roditeljima  tolerišemo donošenje dokumentacije i do početka škole. Do sada već imamo nekoliko prijava, a značajni dio upisan je elektronskim putem“, kazala je Mijovićeva.

Testiranje djece kod pedagoga još uvijek nije krenulo, a na pitanje da li su karantin i pandemija uticali na psihu predškolskog uzrasta djece i njihovu pripremu za početak škole, Mijovićeva tvrdi da djeca željno iščekuju početak škole, obzirom na to da je njihov boravak u vrtićima u posljednjih godinu dana u prekidu, te se mnogi mališani raduju druženju sa vršnjacima I početak škole.

Roditelji se nerijetko preopterete pripremama djeteta za razgovor sa psihologom, za čem naša sagovornica tvrdi da nema razloga, jer iako neka djeca u  trenutku razgovora sa psihologom ne zablistaju na očekivan način, to ne znači da djeca nijesu spremna za školu, te smatra da u periodu  od upisa do početka škole djeca uglavnom sazru velikom brzinom.

„Nikakve posebne pripreme  za testiranje nijesu potrebne. mi ispitujemo osnovne sposobnosti, i vi ne možete da imate u tom uzrastu realnu sliku njihove spremnosti, jer period od maja do septembra je kratak ali veoma značajan za sazrijevanje djeteta“, poručuje Mijovićeva.

Stanka Vukčević

  • 1

    Radio