POLITIKA Više

Reagovanje Opštine na saopštenja pomoćnika sekretara za finansije Safeta Becija

Prej tvteuta18:29 31 Jul 2016

Jučerašnjim saopštenjem za medije bivši potpredsjednik Opštine Ulcinj izneo je više neistinitih i poluistinitih tvrdnji u cilju pokušaja obmanjivanja javnosti i stvaranja slike navodne neregularnosti i alibija za  neuspjeh na sledećim izborima.

U vezi navodnih zloupotreba prilikom raspisivanja tendera za asfaltiranje ulica, gospodina Becija bi trebalo pitati da li zbog raspisivanja parlamentarnih izbora treba obustaviti sve aktivnosti planirane budžetom i treba li da stanu sve aktivnosti opštine. Tim prije što nije reagovao u vrijeme kada je on bio potpredsjednik kada su aktivnosti ovakvog tipa urađene netransparentno i bez tendera? Ako je u tom periodu bio „na odmoru“, možda sada kada je u svojstvu kontrolora i teži ka tome da kontroliše sve aktivnosti sadašnje lokalne uprave, malo se pozabavi i tim periodom, jer sigurno će imati pune ruke posla. Međutim to mu očigledno ne odgovara, jer je u tom periodu bio aktivan učesnik i podržavao, prećutno ili direktno, sve aktivnosti tadašnjeg predsjednika, zakonite i nezakonite.

Tako je poluistinita tvrdnja o uplati 132.000 EUR za asfaliranje, jer Beci namjerno ne navodi da je to bila obaveza koju je ova lokalna vlast nasledila od prethodne, za asfaltiranja u 2015. godini, kada je on bio potredsjednik. A 150.000 eura su predviđena budžetom za ovu godinu, tako da dopis sekretarijata za komunalne djelatnosti je uobičajne proceduralne prirode, koji je od Becija bombastično objavljen, kao stara podmukla taktika radi zamajavanja laičke javnosti, kako bi senzacionalnim objavljivanjem nekog dokumenta u novinama, stvorio privid njegove nezakonitosti.

Potpuno je senzacionalistička i ničim utemeljena tvrdnja o političkom zapošljavanju ugovorima na određeno vrijeme. Posebno ako dolazi od osobe koja je zdušno podržavala bivšeg predsjednika opštine, za čijeg mandata, odnosno samo u 2015. godini zaključeno više od 100 ugovora ovakve vrste, što potrebnih što nepotrebnih. Radi istinitog informisanja javnosti, u ovom trenutku je ugovorima na određeno vrijeme angažovano više od trostruko manje radnika nego kada je Beci bio potpredsjednik, međutim on taj podatak naravno ne navodi, jer mu ne odgovara. Ponajmanje se radi o političkom zapošljavanju, ako se ima u vidu da je 90% ovih radnika zaposleno u službi zaštite i komunalnoj policiji, i da se radi o istim licima koji se godinama angažuju na ovakav način, čak i prije našeg dolaska na vlast. Više puta smo se obratili ministarstvu finansija za saglasnost za njihovo zapošljavanje, međutim do sada nismo dobili nikakav odgovor. Dali Beci smatra da smo trebali u požarnoj sezoni ostaviti grad bez vatrogasaca, ili bez komunalnih policajaca u turističkoj sezoni. Javnost je ranije obavještena, a to se vidi i kroz stabilizovano finansijsko stanje Opštine Ulcinj, da su svi troškovi svedeni na minimum, te da svako angažovanje dodatnih radnika je minimalno i u cilju  što boljeg odvijanja turističke sezone.

Na kraju, želimo da obavijestimo javnost da smo sve tražene podatke kontroloru  učinili dostupnim, a to što se njemu saradnja čini „mučnom“, vjerovatno je posljedica činjenice da do sada nije pronašao nijednu veću nepravilnost, te mora fabrikovati ovakva saopštenja.

 

  • 1

    Radio