„Razočarani smo stavom direktorice škole, još uvijek postoji averzija prema našoj zajednici“

Prej tvteuta15:07 9 Septembar 2021

S početkom školske godine, ponovo se aktivirala stara –  nova priča oko prolaska – puta, koji dijeli naselje Totoši od dvorišta Osnovne škole „Maršal Tito“. Naime, u saopštenju koje je dostavljeno redakciji TV Teuta, prenosimo Vam stav predsjednika NVO „Info Portal MNE“, Enesa Ukovića, koji je  u otvorenom pismu ministarki prosvjete Vesni Bratić uputio apel za rješenjem njihovog višegodišnjeg problema.

„Danas  sam imao priliku da razgovaram sa direktoricom Feridom Hajdinaga u cilju iznalaženja nekog kompromisnog rješenja, a tiče  se zida, odnosno prolaza, koji je zatvoren prije par godina, a koji je postojao decenijama unazad.  Ulcinjani koji svakodnevno dovode djecu tim putem znaju da je taj put/prolaz, najbezbjedniji i najkraći put do škole za djecu koja pohađaju nastavu u pomenutoj školi.  Nažalost kao građanin sam se jako razočarao njenim stavovima koje je iznosila i ne mogu da vjerujem da još uvijek postoje osobe koje osjećaju toliki stepen averzije prema našoj zajednici.  Važno je istaći  da od ukupnog broja đaka u pomenutoj školi,  tim putem prolazi najmanje30%  djece, svih vjera i nacija“, ističe Uković.

Uković tvrdi da je na pomenutom sastanku direktorica škole Feride Hajdinaga  „iznjela niz neistina i nelogičnosti“, te je, kako tvrdi, „otišla tako daleko da ih  je optužila da oni kao zajednica svojim prisustvom narušavju bezbjednost  djece, koja pohađaju nastavu u školi „Maršal Tito“.

„Put je postojao i prije nego što je škola izgrađena, a kad je izgrađen konstrukcija i temelji govore da je taj put bio prohodan i nikad nije bio zatvoren. Ali joj ne zamjeram, jer shodno averziji koju je danas pokazala prema nama i  svojim stavovima vezano za navedeni problem, vjerovatno nikad nije prolazila tim putem, shodno predrasudama koje postoje, zasigurno je načula ili joj ne neko došaptavao da tamo iza tog zida živi neki opasan, necivilizovan narod“, navodi se u saopštenju.

„Ne daj bože da se nešto desi toj djeci na putu do škole, gospođu Hajdinagu ćemo smatrati isključivim krivcem, jer ona insistira na svemu ovome. Istovremeno želim da naglasim, ako bi kojim slučajem njeno dijete, ili unuk/a bili primorani da do škole ide putem kojim zagovara Hajdinaga, ubjeđen sam da bi njen stav bio potpuno drugačiji“, zaključuje Uković.

Inače, i prethodne uprave Osnovne škole „Maršal Tito“, prema našim dosadašnjim informacijama nijesu uspjele da pronađu zajednički jezik sa mještanima naselja „iza zida“. Navedeno je da škola, kao obrazovna institucija ima pravo da ogradi svoje dvorište zbog bezbjednosti djece. Tako je još  2017. godine tadašnji direktor  škole Arben Lunji reagovao na negodovanje mještana zbog zatvaranja prolaza u zidu kojim se koriste učenici škole, tvrdeći da je prolazak ljudi kroz školsko dvorište zabranjen zakonom.

S. Vukčević

  • 1

    Radio