AKTUELNO Više

Raspisan tender za hitno zaustavljanje erozije na Adi Bojani, vrijednost radova 50 hiljada eura

Prej tvteuta21:19 4 Decembar 2020

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore  raspisalo je 3. decembra, javni poziv po hitnom postupku za izvođenje radova po „Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane, opština Ulcinj“ koji će trajati do 18. decembra 2020. godine. 

 „Razlozi hitnosti su povezani sa činjenicom da je u septembru 2020. godine, uslijed erozije prouzrokovane višegodišnjim djelovanjem rada morskih struja i vjetrova, došlo do sužavanja pješčanog pojasa, te ugrožavanja imovine – bungalova HTP Ulcinjske rivijere, pa je koordinaciji  sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma , HTP Ulcinjska rivijera, Upravom za vode, Opštinom Ulcinj zaključeno da je neophodno preduzeti hitne mjere na zaštiti obale i objekata. Kao ishod zajedničkog sastanka predloženo je da se obezbijedi Projekat hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane koji je i urađen od strane profesora Save Petkovića i koji sadrži hitne mjera koje je neophodno realizovati prije očekivanog nevremena u zimskim mjesecima“, stoji u saopštenju.

Radovima je, kako je navedeno,  predviđena nabavka, pakovanje i transport 1.500 džambo vreća za pakovanje pijeska  (džambo vreće punjene pijeskom koje se koriste u hidrotehnici, a posebno za odbranu od poplava ili zaštitu morskih obala od erozija) za pravljenje napera.

„Naper će se postavljati u dužini 130 metara, dok će se u  prvom redu napera postavljati osam vreća, pa je njegova širina u osnovi 8 metara. Preko njega dolazi drugi red, pa je kota napera, na njegovom kraju 1 metar iznad nivoa mora, dok se gornji red formira od 4 vreće, pa je širina napera u kruni 4 m, a sve prema Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom delu Ade Bojane“, navode iz „Morskog dobra“. Ovo preduzeće će za ovu investiciju izdvojiti pedeset hiljada eura.

  • 1

    Radio