Raičević:“Turistička sezona u Baru nadmašila očekivanja, u planu proširenje hotelske  ponude“

Prej tvteuta11:04 23 Avgust 2021

Turistička sezona u Baru ove godine nadmašila je očekivanja a ostvareni su značajni prihodi. Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je gostujući u jutarnjem programu „Novi dan“  otkrio da je do sada ostvareno 79% planiranih prihoda od turizma za ovu godinu, te i da od epidemiološke situacije i ograničenja koja se očekuju za jesen, zavisi i nastavak turističke sezone.

„Naša očekivanja na samom početku sezone su bila da se ostvari prihod do 60% od 2019. godine. Ta očekivanja su definitivno nadmašena, posljednje brojčano stanje pokazuje da u Baru boravi nešto  manje od 19 hiljada zvanično registrovanih gostiju, od toga 78% njih odmara u privatnom smještaju, preostali dio u hotelima. To je 18% više u odnosu na uporedni period 2019. godine. Ono što nam predstoji je da sumiramo finansijske rezultate, s obzirom na to da je prema podacima lokalne turističke organizacije prosječna potrošnja po gostu iznosila  66 eura, očekujemo da će ta cifra imati blagi porast u avgustu mjesecu. Što se tiče postsezone, u narednim mjesecima su očekivanja da je moguće imati turistički promet, ali sve to zavisi od epidemioloških mjera“, kazao je Raičević.

Broj zaraženih koronavirusom u Baru je kao i nekim drugim primorskim opštinama visok, ali je nešto manji u odnosu na broj zaraženih u najgorem periodu.

„Činjenično stanje nam govori da trenutno imamo 606 aktivnih slučajeva u Baru, što je 60% od onog najvećeg broja koji je zabilježen u januaru. Ovo poziva sve nas na oprez i na određeni stepen lične odgovornosti. Trenutan broj vakcinisanih građana Bara nije dovoljan da bi mogli da konstatujemo da je pandemija pod kontrolom“, ocjenjuje Raičević.

I u godini pandemije,  uz određenu modifikaciju izvornog budžeta, prema riječima Raičevića  ostvaren je budžet od blizu 100% za prethodnu godinu, dok je on  nešto većem obimu  planiran i budžet za tekuću godinu, te ističe  permanentno ulaganje samouprave u infrastrukturu grada pod Rumijom.

„Opština Bar je finansijskom politikom nastojala da sve projekte finansira iz svog budžeta, jako mali broj projekata finansira se od strane Vlade Crne Gore. Lokalna uprava vidi značajna sredstva i u godini krize, i uspjeli  smo da obezbijedimo sredstva za rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture, dok su  značajna sredstva  izdvojena i u oblast vodosnadbijevanja. Kroz te dvije oblasti investirano je 4 miliona eura“, zaključuje Raičević.

On  je ocijenio da je saradnja  dvije susjedne opštine odlična, te je dodao da nastoje  da zajednički nastupaju  prema Vladi Crne Gore i da neke zajedničke projekte kandiduju, a u krajnjem i  realizuju.

S. Vukčević

 

  • 1

    Radio