POLITIKA Više

Radnici Solane uputili otvoreno pismo SO Ulcinj

Prej tvteuta04:26 7 Jun 2016

SKUPŠTINA OPŠTINE ULCINJ

Mi, bivši radnici AD Solane ’’Bajo Sekulić’’ u stečaju Ulcinj, obraćamo Vam se sa molbom da nam pomognete u riješavanju naših problema nastalih prestankom rada naše firme. Naime, naša firma,        AD Solana ’’Bajo Sekulić’’ u stečaju je prestala sa radom 22.01.2014.godine kada je nam je isključena električna energija zbog neplaćanja račun od strane stečajne uprave i menadžmenta koji je organizovao rad u firmi u tom periodu. Opravdani štrajk zaposlenih je počeo malo ranije zbog neisplaćene zarada za cijelu godinu 2013. Štrajk je okončan 31.05.2014. kada su svi radnici dobili otkaze a u Solani ostala samo služba obezbeđenja.

Za ove 3 godine dio radnika je uspio da riješi dio svojih zahtjeva a to se odnosilo na privremene penzije zbog nedostajućih godina za punu penziju. Iz toga razloga obračunate privremene penzije su znatno umanjenje i kreću se od 140 do 170 €. Radnicima Solane nisu uplaćivani doprinosi za 5 godina (2009 – 2014). Isto tako postoje i velika potraživanje na ime neisplaćivanja punih zarada za period 2009-2010, kao i  neisplaćenih zarada za 2011-2013. Koji se kreću cca 1.5 milion eura, koja nisu sporna i koja su rezultat vansudskog poravnanja od strane stečajne uprave i bivših radnika Solane. Ono što je sporno je što još ni jedan radnik nije vidio eura od svega toga. Poseban problem je što je stečajna uprava prestala da daje oglas o prodaji stečajnog dužnika (Solane Ulcinj), tako da sada ne znamo kada će bivši radnici biti isplaćeni i povezan im radni staž.

U ovih nekoliko mjeseci smo svjedoci velikog interesovanja domaće i međunarodne javnosti za riješavanje pitanja Solane Ulcinj kao vrlo bitnog za flora i faunu ovoga područja i pokušaja svih relevantnih faktora (Minstarstva turizma i održivog razvoja, Centra za istraživanje ptica i jedan broj Ambasadora stranih zemalja) da se nađe način da Solana radi jer to je jedini način da se sačuva biodiverzitet Solane.

Iz svih ovih razloga vas molimo da nas uključite u sve sledeće sastanke (radne grupe, okrugli stolovi)  na kojima bi i mi mogli pomoći u rješavanju pitanja u vezi sa Solanom kao dugogodišnji radnici (na to imamo i pravo) i kao mjesto da ukažemo na jedan problem koji još niko nije označio a to je problematika bivših radnika Solane Ulcinj. Isto tako Vas molimo da nam pomognete u organizaciji jednog sastanka (okrugli sto) na kojem bi mi, bivši radnici Solane Ulcinj, iznijeli svoje poglede u iznalaženju načina za rješavanje ’’problema’’ Solane.

Predsjednik Sindikata Solane Ulcinj

Miranović Marko

  • 1

    Radio