SliderMN Više

Radni doručak ministara i medija – „Evropa sad“ već daje prve benefite za građane“

Prej tvteuta12:55 28 Januar 2022

Program reformi “Evropa sad” je najveći uspjeh ove Vlade, koja je kroz svoje aktivnosti za samo godinu, i nakon teškog perioda kroz koji je prolazila Crna Gora, uspjela da sačuva i ekonomiju i zdravlje,  ocijenjeno je na današnjem radnom doručku ministarke zdravlja i ministara ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, dr Jelene Borovinić-Bojović, mr Jakova Milatovića i mr Milojka Spajića i novinara.

Ministar Spajić kazao je da je Crna Gora, kao uslužna ekonomija koja je zavisna od turizma, vodila tešku borbu za oporavak ekonomije, poboljšanje nivoa zaposlenosti, očuvanje zdravlja građana i njihovo zadržavanje u državi kroz program “Evropa sad”.

On je saopštio da su izazovi bili veliki, da će ih biti i dalje, ali da je važno da  je fokus na reformama i ekonomiji i na realnim praktičnim problemima održan uspješno.

„Već je veliki dio posla završen, imamo reformski projekat  i počele su isplate uvećanih januarskih zarada”.

Ministarka Borovinić-Bojović naglasila je da „Evropa sad” treba da zaživi nakon što su nas 30 godina ubjeđivali da ne može biti bolje nego što jeste: “To nije tačno i to smo skupa već svi dokazali“.

foto:flickr/Vlada

Ministarka je poručila da će danom kad “Evropa sad” bude zaživjela u džepovima ljekara i medicinskih sestara, za njih značiti sljedeće (za primjer uzeti zaposleni sa 10 godina staža, za subspecijaliste je uzet koeficijent 16, a za specijaliste 14.96).

Dakle, subspecijalista koji je do sada kao osnovnu platu imao 873 eura neto, sada će primiti 1.237 eura neto, a specijalista koji je ranije imao platu od 800 eura, sada će dobiti 1.130 eura.

Ona je navela da: „Medicinska sestra sa višom školom koja je zarađivala oko 570 eura, sada će dobiti oko 740 eura, a medicinska sestra sa srednjom školom koja je zarađivala 440 eura, sada će imati platu koja iznosi 565 eura.“

Ministar Milatović je naglasio da je ovo samo prvi korak koji će ekonomski model Crne Gore učiniti da  bude na benefit svih  građana.

foto:Flickr/Vlada

„Svi se sjećate stanja u našoj ekonomiji i stanja naših finansija, dodatno krize koja je u potpunosti ogolila sve one suštinske probleme koji su se vukli u prethodnih 20-ak godina, a koje niko nije, ili nije znao ili nije umio ili nije imao volje da rješava, a  to je sve došlo do izražaja u okviru krizne 2020. godine“, kazao je ministar Jakov Milatović osvrćući se na lošu zatečenu ekonomsku i finansijsku situaciju.

On je ocijenio da je jedan značajan reformski korak napravljen kada je prošle godine Skupštini predat  potpuno transparentan programski budžet, koji je u potpunosti skratio i umanjio veliki dio neproduktivnih troškova koji su se niz godina nalazili u budžetu.

„Kada je ova Vlada počela svoj mandat javni dug iznosio je 3,7 milijarde eura.  Mi smo samo u 2020. godini platili kamata koliko je bilo potrebno da se napravi jedan Klinički centar u Podgorici“, poručio je Milatović.

On je istakao da su tokom 2021. godine uslijedili brojni događaji kojima smo stvari u potpunosti izokrenuli.

“Ekonomski pad smo pretvorili u ekonomski rast, kolaps turizma smo pretvorili u oporavak turizma, neodržive javne finansije smo pretvorili u održive, bili jedna od malobrojnih zemalja u svijetu koja je smanjila svoj javni dug i u ovoj panedemijskoj godini. Smanjili smo deficit budžeta na istorijski minimum od nekih oko 2% BDP i konačno napravili prvi korak da građani Crne Gore žive bolje – kroz kreiranje, ubjeđivanje, koordinaciju i implementaciju programa Evropa Sad“, kazao je Milatović.

Svog predstavnika na radnom doručku sa ministrima imala je i naša medijska kuća, RTV Teuta predstavljao je vlasnik Nedžad Lajka.

  • 1

    Radio