Aktuale Më shumë

Qytetarët dhe ekonomia do të ndjejnë përfitimet e aksesit në SEPA

Prej tvteuta13:20, 1 Korrik 2024

Ministri i Punëve të Brendshme Danillo Sharanoviq tha se ndryshimet në ligjin për parandalimin e pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit janë shumë të rëndësishme sepse janë duke u përmbushur kriteret për zgjerimin e hapësirës gjeografike SEPA në Mal të Zi.

Siç theksoi ai, SEPA (Single Euro Payments Area) përfaqëson një treg të vetëm për pagesat në euro, në të cilin qytetarët, personat juridikë dhe institucionet publike mund të kryejnë transaksione pagesash pa para në euro, duke aplikuar procedura unike, të cilat aplikohen në të njëjtën mënyrë në të gjithë zonën  SEPA. Ai theksoi se zona SEPA përfshin 36 vende.

“Organi qeverisës për SEPA është Këshilli Evropian i Pagesave,” tha Sharanoviq.

Deputeti i Lëvizjes Evropa Tani, Millosh Pizhurica, tha se avantazhet e qasjes SEPA janë të shumta dhe se përfitimet do t’i ndjejnë qytetarët dhe ekonomia, veçanërisht përmes pagesave më të lehta dhe tarifave më të ulëta. Ai kujtoi vlerësimet se pagesat dixhitale mund të rriten deri në 10 për qind, gjë që do të reduktonte ekonominë gri.

“Është ende afrimi i Malit të Zi në BE. Pranimi në SEPA është i rëndësishëm për diasporën tonë dhe anëtarët e familjeve të tyre në Mal të Zi në veçanti,” tha Pizhurica.

Ai thekson se investimet nga diaspora mund të luajnë një rol kyç në zhvillimin e komuniteteve lokale.

“Jam i sigurt, si deri më tani, se ajo që është e rëndësishme për qytetarët dhe rrugën evropiane të Malit të Zi do të ketë mbështetje unanime në parlament. Pres me padurim planin ambicioz të Qeverisë që Mali i Zi të jetë pjesë e SEPA deri në fund të vitit”, tha Pizhurica.

Deputeti i PDS-së, Nikolla Milloviq, tha se mazhoranca në pushtet nuk i kupton se cilat janë vlerat evropiane dhe po bën gjithçka për ta larguar Malin e Zi nga BE-ja.

“Nëse vazhdojmë të sillemi kështu, rruga evropiane e Malit të Zi do të kërcënohet seriozisht. Ne kemi nevojë për vlera reale dhe një ekonomi të shëndetshme. Mali i Zi nuk është një vend nga i cili vijnë më lajme pozitive. Ekonomia e turizmit është në gjunjë. Shikoni si ne kemi përgatitur se çfarë po ndodh në Budva, nëse këto ligje mbeten vetëm një letër, ne nuk do të kemi përparim në rrugën evropiane.

  • 1

    Radio