Aktuale Më shumë

“Qeveria duhet të jetë e qëndrueshme, Parlamenti efikas, dhe gjyqësori i paanshëm dhe i konsoliduar”

Prej tvteuta14:38, 15 Nëntor 2023

Qeveria duhet të jetë e qëndrueshme, Parlamenti efikas dhe gjyqësori i paanshëm dhe i konsoliduar, tha zëvendëskryeministri për Siguri, Politikë të Brendshme, Çështjet Evropiane dhe të Jashtme Aleksa Beçiq, gjatë panelit të organizuar nga Aleanca Qytetare me temë “Bashkëpunimi rajonal dhe integrimi evropian i Ballkani Perëndimor”.

Kjo ngjarje organizohet disa herë në vit që nga viti 2019, me qëllim që të bashkojë presidentë shtetesh, qeverish, ministrash dhe shumë vendimmarrës të tjerë nga Ballkani Perëndimor dhe Evropa, të cilët do të diskutojnë çështje të rëndësishme për zhvillimin dhe bashkëpunimin e vendeve perëndimore. Ballkanit, por edhe për lehtësimin e hyrjes së vendeve kandidate në BE.

Qeveria njoftoi se tema e panelit të sivjetshëm ka të bëjë me zgjedhjet në Parlamentin Evropian, zgjedhjen e Komisionit të ri Evropian, por edhe analizën e perspektivës së vendeve të Ballkanit Perëndimor në atë kontekst.

Manifestimin e hapi presidenti i Malit të Zi, Jakov Millatoviq, ndërsa fjalën hyrëse e mbajti nënkryetari Beçiq.

“Ky moment është një mundësi për të konfirmuar bashkërisht një angazhim të qartë për të ardhmen evropiane të vendeve tona. Në këto kohë ndryshimi dhe sfidash, reformat, progresi, dialogu dhe respekti i ndërsjellë nuk janë vetëm idealet tona, por edhe fenerët që na çojnë drejt realizimit të vizionit të paqes, prosperitetit dhe mundësive të reja zhvillimi për Ballkanin Perëndimor dhe për brezat që vinë”, tha Beçiq.

Në përballje me sfidat, siç thuhet në njoftim, Qeveria e sapoformuar e Malit të Zi njeh rëndësinë e raportit të Komisionit Evropian të publikuar së fundmi, të cilit i përgjigjet duke shpallur krijimin e një plani gjithëpërfshirës veprimi, duke e konsideruar atë një mundësi për të forcuar përgjegjësinë ndaj qytetarëve dhe përkushtimit ndaj idealeve evropiane.

Beçiq iu referua gjithashtu sfidave të brendshme politike, duke i përcaktuar ato si mundësi për të demonstruar forcën, vendosmërinë dhe aftësinë për të kapërcyer vështirësitë.

 

“Kjo është një garë për të ardhmen, një garë që duhet të ecim së bashku. Në këtë fazë të rëndësishme të rrugëtimit tonë kombëtar drejt brigjeve evropiane, kur çdo vendim ka peshë historike, e ardhmja jonë po formësohet. Detyra jonë, e vështirë por e nderuar, është të bëjmë reforma pa devijime dhe të ndërtojmë ura evropiane pa pushim”, tha Beçiq.

Ai kujtoi fjalët e Presidentes së Komisionit Evropian, zonjës Ursula von der Leyen, e cila gjatë vizitës së saj në vendin tonë e shpalli Malin e Zi ‘lider në procesin e zgjerimit’.

“Për të shërbyer si shembull për qytetarët e tij dhe komunitetin ndërkombëtar në këtë kontekst, Mali i Zi ka përpara një mision që të bëhet një shtet i bazuar në parimet e drejtësisë, demokracisë dhe të drejtave të njeriut. Për këtë qëllim, ai duhet të emërojë bartësit e mbetur të posteve gjyqësore, të përmbushë kriteret në kapitujt 23 dhe 24, të krijojë kushte për mbylljen e kapitujve të rinj, por edhe të ketë një ekzekutiv të qëndrueshëm dhe një parlament efikas dhe një gjyqësor të paanshëm”, thuhet në deklaratë.

  • 1

    Radio