TURIZAM @sr Više

Puste ulice i lokali u Štoju, privrednici prepušteni sami sebi

Prej tvteuta18:31 17 Jul 2020

Zatvoreni lokali, hoteli i puste ulice slika su koja se ovih dana svakodnevno šalje iz Štoja. Naselje koje sredinom jula vrvi od turista, ove godine je u potpunosti prazno. Malobrojni mještani nijesu željeli da govore ispred kamera, ali su svi – do jednog saglasni da sezone u Štoju i Ulcinju ove godine nema.

Rijetki ugostitelji  koji su se usudili da otvore svoje objekte nijesu krili zabrinutost, dok jedan od onih koji su u Ulcinj otvorili svoje radnje i koji je vlasnik pekare u Štoju – tvrdi da im se ovog ljeta ne piše dobro.

„Ovo je katastrofa, kao da je zimski period. Mi smo došli za džabe, svaki dan radimo u minusu. Granice nijesu otvorene, nema turista, nema posla. Smeta mi to što nam Vlada nije na vrijeme rekla da mi koji dolazimo za vrijeme sezone ne treba da dolazimo i otvaramo radnje, svake godine dolazimo da radimo ali ove godine ne znam šta da radim“, tvrdi vlasnik jedne pekare u centru Štoja.

Vlasnik kompleksa bungalova u centru Štoja, Dragan Gačević nije želio da stane pred našu kameru,  ali je u razgovoru sa novinarskom ekipom  kazao da je ogorčen na postupanje nadležnih organa, tvrdeći da su „okrenuli leđa turističkim radnicima i privredi, te i da pomoć koja je ponuđena nije dovoljna ni za plate radnika“. On kaže da se uprkos svemu, ove godine usudio otvoriti svoj kompleks, te i da je ponudio niske cijene i plaćanje ljetovanja na rate, ali da ni to nije pomoglo – kada je grad prazan.

Pored onih koji su direktno zavisni od turizma,  tu su i taksi udruženja. Jedini taksista kojeg smo sreli u Štoju, kaže da su  mu Vladine subvencije značile da prebrodi prvu krizu, ali da očekuje težak period.

„Ja ne mogu da govorim u ime svih taksista, što se mene tiče gubici su skoro stopostotni. Ja sam lično zahvalan Vladi što nam je dala subvencije za ova tri mjeseca, ali kako ćemo raditi u narednom periodu – vjerujem da će biti mnogo teško“.

Prema nekim procjenama samo u  Štoju  je više od 30 hiljada kreveta, koji će po svoj prilici – ove godine biti prazni. Gubici se već sada mjere u milionima, te će, kako sada stvari stoje – najbolje proći oni koji svoje hotele, apartmane i lokale ovog ljeta nijesu otvorili.

  • 1

    Radio