POLITIKA Više

Prvi Ulcinjski međunarodni muzički festival

Prej tvteuta12:30 31 Avgust 2016

Ulcinjski međunarodni muzički festival biće održan od petka 9. septembra do nedelje 11. septembra na različitim lokacijama u živopisnom, primorskom gradu Ulcinju. Na festivalu će učestvovati vrhunski balkanski muzičari i poznati svjetski umjetnici.  Ove godine na festivalu će nastupiti umjetnice iz Crne Gore: Gjylie Pelingu, sopran, i  Iliriana Gjoni, pijanistkinja,  srpska pijanistkinja Nataša Mitrović, i njujorško muzičko udruženje “Poetica Musica“ u kome su: Oren Fader, gitarista, Barry Crawford, flautista, and Eleanor Valkenburg, sopran. Oni će izvesti djela Debisija, Čajkovskog, Bogdanovića, Šopena, Mendelsona, Geršvina i pjesme i klavirska djela albanskih kompozitora Tonina Harapija i Zef Čobaja.

Divan i romantičan grad Ulcinj sa svojim blistavim plažama i Starim gradom predstavlja savršeno mjesto za Ulcinjski međunarodni muzički festival. Talentovani mladi muzičari i iskusni profesionalci sa cijelog Balkana i šire imaće mogućnost da sarađuju i kombinuju svoje talente predstavljajući svoju muziku stanovnicima Ulcinja i turistima iz cijelog svijeta.

Festival je podržan od strane Albansko-američke kulturne fondacije Njujork u saradnji sa muzičkom školom u Ulcinju, hotelom Mediteran, hotelom Palata Venezia i gradskom upravom Ulcinja.  Za sve koncerte, ulaz je slobodan.

Otvaranje festivala

Balkanske Noći

Petak, 9. septembar 2016 u 20:00h

Hotel Mediteran-sala za konferencije

Umjetnici: Gjylie Pelingu, sopran, Iliriana Gjoni, klavir, Oren Fader, gitara, Nataša Mitrović, klavir, Eleanor Valkenburg, sopran

Djela Koplanda, Bogdanovića, Geršvina i pjesme i klavirska djela albanskih kompozitora

 

Moć dua

Subota, 10. septembar u 20:00h

Hotel Mediteran-sala za konferencije

Umjetnice: Iliriana Gjoni, klavir, Nataša Mitrović, klavir

Djela Čajkovskog, Debisija, Šopena i Mendelsona, uključujući i komade iz svite “Krcko Oraščić“ za četiri ruke

 

Matine koncert na otvorenom*

Nedjelja, 11. septembar u 11:00h

Hotel Palata Venezia

Umjetnik: Oren Fader, gitara

Djela Laura, Rodriga, Kartera i drugih

 

Zatvaranje festivala na otvorenom*

Iz dvije Amerike

Nedjelja, 11. septembar u 17:00h

Hotel Palata Venezia

Umjetnici: Gjylie Pelingu, sopran, Oren Fader, gitara, Barry Crawford, flauta, Eleanor Valkenburg, sopran

Djela Pijacole, Geršvina, Vila-Lobosa, Koriliana, crnačke duhovne pjesme, i pjesme sa Brodveja

 

*U slučaju kiše, koncerti će se održati u sali za konferencije hotela Venezia

 

Iliriana Gjoni, pijanistkinja, rođena je u Ulcinju, i jedna od prvih diplomiranih pijanistkinja muzičke škole u Ulcinju. Osvojila je mnoge internacionalne nagrade, uključujući i prvu nagradu na takmičenju mladih muzičara u Crnoj Gori i prvu nagradu na nacionalnom takmičenju Guardiagele u Italiji. Nedavno je dobila Master diplomu za klavir i kamernu muziku na Karlsruhe univerzitetu. Trenutno se bavi podučavanjem u gradovima Karlsruhe i Minhenu i aktivan je izvođač.

 

Gjylie Pelingu, sopran, diplomirala je na muzičkom konzervatorijumu u Tirani, Albanija i osvojila je prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Crnoj Gori i prvu nagradu na takmičenju “Ars Kosova“ u Prištini, Kosovo. Nastupala je u Albaniji, Sloveniji, Austriji, na Kosovu i u Crnoj Gori. Trenutno je profesor u muzičkoj školi u Ulcinju.

 

Nataša Mitrović, pijanistkinja, postala je profesorica klavira na Muzičkoj Akademiji, najmlađa u njenoj istoriji.  Dobitnica je Fulbrajtove stipendije, usavršavala se u Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Makedoniji i na univerzitetu u Mičigenu u En Arboru. Osim balkanskih zemalja, nastupala je u Americi, Kini, Japanu, Kuvajtu, Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Italiji, Češkoj, Izraelu.

 

Trio Poetica Musica je njujorški kamerni muzički ansambl koji je putovao i nastupao u preko 60 zemalja uključujući: Peru, Jamajku, Norvešku, Dansku, Tursku, Jordan, Indiju i Izrael. Nastupali su na nekim od najprestižnijih muzičkih festivala kao što su: Internacionalni Muzički Festival u Istanbulu, Bergen Internacionalni Muzički Festival u Norveškoj i na Sarajevskom Festivalu. Ove sezone, imaće turneju na Kosovu, u Bugarskoj, u Grčkoj i u Južnoj Africi.

Za više informacija, molimo Vas, kontaktirajte Arslana Hajdinagu  iz Kabineta predsjednika opštine Ulcinj na broj  069 400 473.

 

 

 

 

 

 

  • 1

    Radio