SliderMN Više

Prvi podaci:U Ulcinju oko 15 odsto više stanovništva nego li 2011. godine

Prej tvteuta10:06 28 Decembar 2023

(DAN) – Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori koji je počeo 30. novembra, završava se danas.

Iz Uprave za statistiku (MONSTAT) pozvali su građane koji su bili odsutni, ili iz nekog drugog razloga nijesu popisani, da kontaktiraju info centar Uprave ili opštinsku popisnu komisiju. Oni su objasnili da se građani, mogu javiti danas do najkasnije do 16 sati.

Od ukupno 25 crnogorskih opština, u 13 opština, uglavnom na sjeveru Crne Gore, popisano je manje stanovnika, navodi se u izvještaju Monstata koji je dostavljen članovima skupštinskog odbora za praćenje popisa.Prema ovim prvim preliminarnim podacima, manje stanovnika popisano je u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Mojkovcu, Nikšiću, Danilovgradu, na Cetinju, i u Kotoru.

Više stanovnika, prema broju do sada popisanih, imaju Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Podgorica, Tuzi, Zeta, Gusinje, Petnjica, Plav i Rožaje.

U procentima najviše stanovnika izgubili su Plužine 30,5 odsto, Kotor 24,7 odsto, Šavnik 22,8 odsto, Andrijevica i Kolašin po 19,5 odsto, Mojkovac 18,6 odsto, a Pljevlja 18,5 odsto.

Na Žabljaku je popisano 15,3 odsto manje stanovnika, na Cetinju 14,3 odsto, u Beranama 10,9 odsto, u Nikšiću deset odsto, u Bijelom Polju oko šest odsto, a u Danilovgradu 5,7 odsto manje u odnosu na 2011.

U glavnom gradu Podgorici živi više od četvrtine ukupnog stanovništva u Crnoj Gori. Do 26. decembra popisano je 3,1 odsto više u odnosu na raniji popis.

U Baru je popisano skoro 12 odsto više građana u odnosu na raniji popis, u Budvi 22,5 odsto više, u Herceg Novom oko pet odsto, u Tivtu deset odsto, a u Ulcinju 15,7 odsto.

U Tuzima je do sada popisano 20,6 odsto više stanovnika, a u opštini Zeta dva odsto više u odnosu na 2011. godinu.

Ipak, ovi podaci su i dalje preliminarni i Snežana Remiković, pomoćnica direktora Monstata, na sjednici skupštinskog odbora upozorila je da je još rano govoriti o analizama povećanja ili smanjenja broja stanovništva u Crnoj Gori.

 

  • 1

    Radio