POLITIKA Više

Protjerivanje diplomata na štetu interesa Crne Gore

Prej tvteuta15:48 9 April 2018

”Ukidanjem odobrenja za rad počasnog konzula Ruske Federacije Bora Đukića od strane Ministarstva vanjskih poslova nastavlja se sramni rat protiv Rusije u Crnoj Gori. Nakon sankcija, nakon dugogodišnje antiruske histerije, imamo novu stranicu u tim ratnim odnosima protiv, nama tradicionalno bliske, bratske zemlje koja je uvijek pomagala našoj zemlji”, saopštio je predsjednički kandidat Marko Milačić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Ovakvu odluku ministarstva on je ocijenio kao još jedan u nizu progona ruskih diplomata. Takođe je istakao da je preko svog izvora u ovom resornom ministarstvu Vlade Crne Gore došao do dokumenta od 26. marta u kojem se, kako je rekao, govori o zabrinutosti Vlade Crne Gore zbog dešavanja u vezi sa upotrebom nervnog gasa u Velikoj Britaniji u aferi Skripalj.

”Ministarstvo vanjskih poslova je donijelo odluku da povuče ekzkvaturu gospodina Bora Đukića počasnog konzula Ruske Federacije u Budvi. Riječ je o ukidanju odobrenja za rad počasnog konzula gospodina Bora Đukića”, kazao je Milačić.

Prema njegovim riječima, razlog za ovakvu odluku jesu i spoljnopolitički, odnosno, kako kaže, slijepo vođenje globalne antiruske-politike.

”Crna Gora ovim odlučuje da prati pogubnu antirusku politiku na globalnu nivou. Ja ne prihvatam rat protiv Rusije, sankcija, sa nama bratskim narodom u Rusiji”, rekao je Milačić.

On je naglasio njegovo prijateljstvo sa Đukićem nema veze ni sa Rusijom, ni sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), te da im je jedina veza Brskut. I zato ovakvo ponašanje Ministarstva vanjskih poslova ima, kako smatra,  i  unutarpolitičke konotacije.  Naime, Milačić je naveo da je Đukić državljanin Crne Gore, koji živi u našoj zemlji i koji nije na platnom spisku ruske ambasade.

”To je moj prijatelj i moje partije. To je plemenik. To je čovjek od ugleda. Još jedan čovjek akter ove priče potiče iz Brskuta, a to je onaj koji protjeru Bora Đukića, a to je ministar vanjskih poslova Srđa Darmanović. To je sramno, a sada čujem da se to dešava i sa još jednim diplomatom”, kazao je Milačić.

Ukidanje odobrenja za rad počasnom konzulu Đukiću, on vidi i kao atak na njegovu predsjedničku kandidaturu.

”Ovaj napad, na počasnog konzula Rusije, državljanina Crne Gore, vidim kao direktni napad na moju kandidaturu i to nije prvi put u mojoj kampanji. Sada naročito vidimo da čitava ona podmetačina sa DIK-om nije imala za cilj sve kandidate, nego i zbog tajminga moju kandidaturu. Zato što nakon aplikacije postoji skoro 100.000 predatih potpisa a tu palikaciju više niko ne pominje”, kazao je Milačić.

U slučaju Bora Đukića, kako on smatra, nije na udaru Rusija koliko Crna Gora.

”Ovdje se iskorjenjava jedan narod i jedna zemlja, ne samo ekonomski. Naši interesi su duboko skopčani sa interesima ruskog, srpskog i drugih naroda”, zaključio je Milačić.

 

  • 1

    Radio