SliderMN Više

Prosvjetari prijete štrajkom: Radnik na održavanju higijene ima platu kao nastavnik

Prej tvteuta15:39 26 Oktobar 2022

Glavni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore nije prihvatio predlog Ministarstava finansija i prosvjete da zarade prosvjetnim radnicima budu uvećane za 15 odsto od 1. januara naredne godine, a da u 2024. i 2025. godini budu obezbijeđena dodatna uvećanja zarada.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je za „Dan“ da će, ukoliko predstavnici Vlade ne obezbijede dodatno uvećanje plata, organizovati štrajk upozorenja.

On ističe da su prosvjetni radnici ogorčeni i razočarani odnosom institucija prema tom pozivu.

 „Sindikat ne odustaje od zahtjeva da nam se osjetnije uvećaju zarade. Nećemo licitirati procentima dok god ne dođemo do cilja, odnosno korigovanja predloga da se plate uvećaju za 15 odsto. Zahtijevamo da u što kraćem periodu dođemo do ukupnog povećanja od 45 odsto, a da se od januara plate uvećaju za više od 15 odsto. Kolege su razočarane i Glavni odbor nije prihvatio predlog. Ako se ne udovolji našim zahtjevima da se dodatno uvećaju zarade, nećemo se igrati, već ćemo biti primorani da organizujemo štrajk upozorenja. Ipak, nadam se da do toga neće doći. Imamo vremena još 20 dana da dođemo do rješenja i obezbijedimo bolji standard zaposlenih u ovoj oblasti Glavni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore zahtijeva da što skorije nastavimo pregovore o povećanju zarada prosvjetnim radnicima i da na narednom sastanku, pored ministra prosvjete Miomira Vojinovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića, bude i premijer Dritan Abazović i da zajedno dođemo do prihvatljivog rješenja kojim bi uvećanje zarada prosvjetnim radnicima dovelo do 45 odsto“, ističe Božović.

  • 1

    Radio