KULTURA Više

Promovisan leksikon slikara manjinskih naroda „Saga svjetlosti“ u izdanju CEKUM-a

Prej tvteuta10:27 28 Maj 2021

Leksikon slikara manjinskih naroda Crne Gore “Saga svjetlosti” koji je izašao u izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, promovisan je sinoć u galeriji Centra za kulturu.

Direktor CEKUM-a Salko Luboder kazao je da je kruna rada Centra leksikon “Saga svjetlosti”, koji sistematizovano na jednom mjestu predstavlja bogato likovno stvaralaštvo predstavnika manjinskih naroda u Crnoj Gori.

„Ovo je vrijedna publikacija, kvalitetnog dizajna, sa biografijom svakog slikara, sa izvodima iz likovne kritike“, kazao je Luboder.

Jedna od likovnih umjetnica koja je zatupljena u ovom leksikonu je teoretičarka savremene umjetnosti mr Selma Đečević, koja je i kustoskinja  JU Muzeji i galerije Podgorice.

„Knjiga predstavlja vijena umjetničkog kazivanja manjinskih etnosa, u kojem su zastupljene razne discipline i mediji, koji upućuju na široka shvatanja likovnih izražajnosti – kolaž, asamblaž, grafika, crtež, kombinovane tehnike, fotografije i performans, no i klasične tehnike štafelajnog slikarstva snažno utemeljene u samim korijenima bogate  tradicije Crne Gore“, kazala je Đečević.

Ispred ulcinjskih umjetnika, umjetnica Vahida Hasanaga Nimanbegu kazala je da ulcinjski umjetnici u Crnoj Gori imaju svoje zasluženo mjesto, te i da uz pomoć CEKUM-a imaju priliku da svoj rad predstave domaćoj publici.

„Kada se radi mozaik, onaj koji ima više kamenčića je vrijedniji i ljepši, nikada ne može biti slabiji. Mi, kao manjina, imamo tu sreću da činimo ovo društvo još raznovrsnijim, nikako siromašnijim“, kazala je Hasanaga Nimanbegu.

U prethodnih desetak godina u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina (CEKUM) održano je više 100 promocija knjiga, organizovano preko 30 izložbi likovnih stvaralaca, priređeno oko 200 koncerata,  snimljeno i prikazano deset dokumentarnih filmova, oko 30 izdanja knjiga  i 18 brojeva časopisa „KOD“.

S. Vukčević

  • 1

    Radio