AKTUELNO Više

Promocija Monografije JU Srednje mješovite škole „Bratstvo-jedinstvo“

Prej tvteuta11:35 26 Jun 2020

Povodom vijeka od osnivanja Niže državne gimnazije u Ulcinju, u četvrtak je održana promocija Monografije JU Srednje mješovite škole „Bratstvo-jedinstvo“, autorke Snežane Živanović. Prva Monografija nakon 100 godina od osnivanja  Niže državne gimnazije u Ulcinju, 74 godine od osnivanja Škole u industriji i zanatstvu i 55 godina kontinuiranog rada Gimnazije, napisana je na osnovu bogate arhivske građe i obuhvata istorijat sve tri ustanoveObjavljena je od strane novoosnovane izdavačke kuće škole, a prvo izdanje je odštampano u 300 primjeraka. Očekuje se prevod i izdanje na albanskom jeziku. O monografiji su govorili direktor škole, Husein Katana, prof. dr Maksut Dž. Hadžibrahimović, urednik prof. Đuro Dabović i autorka prof. Snežana Živanović. Promociji na otvorenom prisustvovao je veliki broj zvanica, a upriličen je i prigodan umjetnički program.

 

“Danas imam čast promovisati prvu Monografiju naše Škole, knjigu koja će ostati kao biljeg jednog vremena i našeg djelovanja na ovim prostorima. Izdajući ovu Monografiju-hroniku, bila nam je želja da pružimo što više podataka i dokumenata koji će kazivati o radu i razvoju srednjoškolskog obrazovanja u našem gradu.“ – rekao je direktor škole, Husein Katana  istakavši da je njegovo zadovoljstvo što se nalazi na čelu Ustanove koja je iznjedrila istaknute i uspješne ljude u svim područjima života i osvrnuo se na istorijski tok kojim je prolazila škola  od 1920. godine. Inicijativa za izdavanjem Monografije potekla je još prije 5 godina. “Čim su se stvorili uslovi, okupio sam tim vrijednih ljudi u kojem je prednjačila autorka, prof. Snežana Živanović, kojoj je tokom rada najveću prepreku predstavljao nedostatak podataka o životu i radu pomenutih škola i to dobrim dijelom za najstariji period. U ovom zahtijevnom poslu veliki doprinos dali su njeni saradnici: recenzent prof.  dr Maksut Dž. Hadžibrahimović, urednik prof. Đuro Dabović i tehnički urednik prof. Naser Halili.“ – rekao je direktor. Članovi kolektiva su dali svoj doprinos u vidu  prikupljenh fotografija, ispričanih sjećanja, korisnih savjeta, a na pruženoj pomoći škola duguje zahvalnost i arhivskim radnicima područnog odjeljenja Državnog arhiva Ulcinj. Procesu oblikovanja istorijske građe svoj doprinos su takođe dali profesori Ljiljana Sredojević i Biljar Nikezić.

 

Monografija je proistekla iz težnji za očuvanjem istorije razvojnog puta srednjoškolskog obrazovanja na prostoru opštine Ulcinj od neizbrisivog traga vremena  O svom stvaralačkom radu govorila je autorka knjige, prof. Snežana Živanović. Temelji knjige počivaju na mnoštvu arhivskih spisa. “Proučavajući  ljetopise i arhivsku dokumentaciju Škole u industriji i zanatstvu ostala sam zatečena snagom duha vaših predaka koji su se nosili sa svim nedaćama poslijeratnog perioda. Zadivila me je i istrajnost u namjeri postavljanja temelja gimnazijskog obrazovanja šezdesetih godina dvadesetog vijeka. “- rekla je Živanović. Stvaranje Monografije bio je veliki izazov koji je trajao godinama, a istorijski spisi do kojih je dolazila stalno su je vraćali knjizi i pisanje sa nastavljalo. Osjećajući pritisak velike odgovornosti, udružen sa željom da sve trenutke sačuva od zaborava, pretočila ih je u priču držeći se principa objektivnosti.  “Putovanje kroz istoriju razvoja školstva pričinilo mi je veliko zadovoljstvo, osjetila sam duh vremena vaših predaka koji su utabali staze današnje prosvjete, iskusila suživot multietničke i multivjerske zajednice i danas nakon decenije provedene u ovom gradu, ponosna sam što se mogu nazvati vašom sugrađankom.“ – rekla je autorka i dodala „ Monografija pripada vama, a sa istim težnjama koje imam i u prosvjetnom radu, knjigu predajem budućim generacijama da im koristi, potom da joj sude i na kraju stvaralački prevaziđu.“

O vrijednosti i sadržaju Monografije govorio je renzent  prof. dr Maksut Dž. Hadžibrahimović: “Objavljivanjem ove Monografije je sigurno da se, sada na jednom mjestu, mogu naći najvažniji podaci o Ulcinjskom području. Uvjereni smo da će Monografija izazvati interesovanje i svakako će biti nezaobilazna za istraživače Ulcinjske regije. Ova je prva Monografija u trajanju Srednje mješovite škole u Ulcinju i sigurno će biti podstrek za dalja istraživanja.” Hadžiibrahimović je rekao da je autor zasigurno postigao cilj – da se sačuvaju od zaborava najznačajniji događaji iz prošlosti, ocijenivši da je izlaganje materije u Monografiji  objektivno, pregledno i jasno, stilski i jezički korektno, a da će ovaj rukopis  biti dragocjena pomoć budućim istraživačima razvoja školstva na prostoru Opštine Ulcinj.

 

U prikupljanju dokumentacije autor je koristio skoro svu raspoloživu arhivsku građu i literaturu, počev od Arhiva Gimnazije, odnosno Srednje mješovite škole, i Državnog arhiva Crne Gore, matičnih knjiga službenika, personalnih dosijea, upisnica za čitav period od osnivanja do danas, školskih izvještaja do zapisnika sa sjednica nastavničkog vijeća kao i relevantnu literaturu i izvore arhivske građe.

 

                   Urednik monografije, prof. Đuro Dabović, je naglasio da su u Monografiji dati opsežni podaci stogodišnjeg rada  ustanove, od kojih su neki i premijerni. Takođe, istakao je:  „Danas imamo zabilježena imena svih maturanata završno sa 2018. godinom i imena svih radnika Škole od njenog osnivanja do danas, njenih direktora, od prvog Oskara Maričića – direktora Niže realne gimnazije do današnjeg Huseina – Cena Katane.” Kao posebnu karakteristiku je naveo da čitalac ovih stranica može zaključiti da je ova obrazovna ustanova, zajedno sa ostalim školama u Ulcinju, u toku svoje istorije postojanja permanentno radila i vaspitavala djecu i omladinu u duhu poštovanja različitosti i tolerancije, a uz to gajila svijest multikulturalnosti i interkulturalnosti kod svakog pojedinca.

 

Monografija je pred nama. Sa svim svojim vrijednostima i nedostacima poslužiće kao dobra osnova da u budućnosti, u nekim boljim okolnostima, bude prevedena i na albanski jezik, ocijenio je direktor Katana.

 

Boks – istorijat škole

 

Tačno prije 100 godina, u Ulcinju je otvorena  Niža državna gimnazija, koja se školske 1950/51. godine transformisala u osmogodišnju školu.“ Od januara 1947. godine počela je sa radom Škola za učenike u privredi, a Gimnazija počinje sa radom 1965. godine. Ove dvije škole su ujedinjuju 1974. godine i tako formiraju Školski centar „Bratstvo-Jedinstvo“ koji će se 1991. godine transformisati u JU Srednja škola „Bratstvo-jedinstvo“, a od 2004.  u JU Srednja mješovita škola „Bratstvo-jedinstvo“, kakav naziv i danas nosi.

  • 1

    Radio