AKTUELNO Više

Prepolovljen broj pregleda u Hitnoj pomoći u odnosu na raniju godinu

Prej tvteuta13:04 11 Avgust 2020

U vrelim danima jula najčešći pregledi koji su obavljeni  u jedinici Hitne pomoći Ulcinj su tegobe pacijenata sa hroničnim oboljenjima, alergijskim reakcijama i problemima sa disanjima, ali i redovne intervencije koje se saniraju u okviru ove jedinice. Pet ljekara, devet medicinskih tehničara i četiri vozača zaduženi su za hitne slučajeve u dvanaestočasovne smjene, što predstavlja izuzetno naporan rad, međutim u ovoj službi su itekako spremni za svaku vrstu iznenadnih intervencija.

„U julu ove godine obavili smo 757 ambulantnih pregleda i 176 intervencija na terenu. Najčešće tegobe zbog kojih pacijenti dolaze su bolovi raznog porijekla, tegobe sa srcem, respiratornim organima, bolovi u kičmi, i slično“, kazao je Šimić. 

Od izbijanja epidemije,  uprkos brojnim kontaktima sa pacijentima koji su potencijalni nosioci virusa korona, u službi Hitne pomoći do sada nije zabilježen niti jedan pozitivni slučaj. Na njihov zahtjev za poboljšanje uslova za trijažu pacijenata, dosadašnji skromni šator koji se nalazio na samom ulazu u Hitnu pomoć, zamijenjen je uslovnijim montažnim objektom, koji je namijenjen za trijažu pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi COVID-om.

„Mi smo se prije nekoliko dana obratili Opštini i predsjedniku sa molbom da se obezbijedi uslovniji trijažni punkt. Na tu molbu je odmah odgovoreno i sada raspolažemo modernim i klimatizovanim punktom nadomak Hitne pomoći“. 

Prema riječima rukovodioca Hitne pomoći, već u prvim danima avgusta broj pregleda u odnosu na 2019. godinu je smanjen za oko 70%.

„U junu prošle godine smo imali 1875 pregleda, ove godine 996. U julu  2019. godine imali smo 2954, dok je ta brojka u ovoj godini manja za gotovo 70%  i iznosi oko 933. Taj trend se za sada nastavlja i u prvim danima avgusta, te smo do u prvih deset dana avgusta 305, što je takođe pad od oko 70% u odnosu na prošlu godinu“, potvrdio je Šimić.

  • 1

    Radio