REGION/Svijet Više

Preminuo najprljaviji čovjek na svijetu, nije se kupao skoro 70 godina zbog straha

Prej tvteuta09:49 26 Oktobar 2022

Preminuo je Iranac Amoo Hadji, neslužbeno poznat kao najprljaviji čovjek na svijetu, izvijestili su iranski mediji.

Hadji je preminuo je u 94. godini života, a svoju je neslavnu titulu dobio jer se nije kupao više od pola svog života, točnije punih 67 godina.

Razlog za to bio je njegov strah od vode, ali i ljubavni jadi. Ipak, mještani iz njegovog sela su ga navodno malo prije smrti natjerali da se okupa.

Vjerovao da bi se kupanjem razbolio

Iranac je tijekom svog života vjerovao da bi se kupanjem razbolio i zbog toga nije koristio tuš skoro sedam desetljeća.

Njegova je svakodnevica bila život u iranskoj pustinji gdje se hranio mesom uginulih životinja. S druge strane, na neke druge načine brinuo je o svom zdravlju, pa je tako pio oko pet litara vode dnevno.

Hadji je volio pušiti, pa su mu mještani često znali nabavljati cigarete. Nije imao svoj dom, već je lutao u blizini izoliranog sela Dejgah, u iranskoj pokrajini Fars i živio u rupama napravljenim u pustinji izvan sela.

Ljubavni brodolom u mladosti

Iako su mu seljani bili sagradili kolibu, nije htio u njoj živjeti, samo bi se ponekad sakrio u nju.

Za ovakav životni stil mještani krive navodni ljubavni brodolom njegove mladosti, zbog kojeg mu je bilo slomljeno srce pa je od tuge ovako završio.

Poznat nasljednik titule
O njegovom životu 2013. godine snimljen je kratki dokumentarni film „The Strange Life of Amou Hadji“. Međutim, nije sigurno drži li on doista svjetski rekord u najdužem vremenu bez kupanja.

Još nekoliko ljudi prijavilo se za ovaj rekord. Ipak, izgleda da je poznato i tko bi mogao naslijediti Hadjija, a riječ je o Indijcu Kailashu Singhu koji se iz inata nije okupao već više od 30 godina.

  • 1

    Radio