Preminuo dugogodišnji paroh ulcinjski Radojica Božović

Prej tvteuta10:17 20 Septembar 2021

U 73.oj godini iznenada je preminuo dugogodišnji  umirovljeni paroh ulcinjski, protojerej – stavrofor Radojica Božović.

Božović je rođen 2. septembra 1948. godine u Nikšiću. Po završetku osnovnog obrazovanja upisao je srednju bogoslovsku školu „Sveti Kirilo i Metodije“ u Prizrenu.

„Po završetku bogoslovskih studija, Radojica Božović rukopoložen je u čin đakona, a potom i sveštenika, 12. maja 1972. godine. Neposredno nakon toga upućen je na parohiju u Ulcinju, gdje je 1. juna iste godine započeo službu po blagoslovu blaženopočivšeg mitropolita Danila“, stoji u zvaničnom saopštenju na sajtu Mitropolije crnogorsko – primorske.

„U toku svoje četrdesetogodišnje službe u najjužnijem gradu Crne Gore, otac Radojica obnovio je i ukrasio parohijske domove parohijske hramove, nastavio i unaprijedio hrišćansku zajednicu i održavao odlične odnose sa građanima, kako sa pravoslanima tako i sa ljudima dobre volje bez obzira na vjersku, nacionalnu ili ideološku pripradnost. Njegova vrijedna i plodonosna misija u Ulcinju praćena je i njegovom skromnošću pa otac Radojica nikada nije sam govorio o svojim zaslugama, ali su to uvijek činili njegovi saslužitelji i saradnici. Do danas se prepričavaju iskustva i anegdote sa „popom Radojicom“, kako je od milošte bio nazivan u Ulcinju, i tako će sigurno biti i u godinama koje će uslijediti“, navodi se u objavi.

 

  • 1

    Radio