DRUŠTVO Više

Preminuo Branko Lukovac

Prej tvteuta13:34 23 Jun 2023

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac preminuo je u Podgorici u 80. godini.

Branko Lukovac je rođen u Gornjoj Morači 1944. godine. Nakon školovanja u Somboru odlazi u Beograd gdje završava Ekonomski fakultet i Poslijediplomske studije. Nakon angažmana u Savezu socijalističke omladine Jugoslavije, 1972. godine prelazi na mjesto Sekretara Komisije za međunarodnu saradnju SSRNJ.

Lukovac 1974. preuzima dužnost Generalnog sekretara Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNESKO-m. Poslije zemljotresa 1979. godine radi na formiranju budućeg Ministarstva inostranih poslova SR Crne Gore, tada pod nazivom Republički komitet za odnose sa inostranstvom, i ubrzo postaje njegov predsjednik. Nakon završetka mandata ambasadora u Tanzaniji, Vlada SFRJ ga imenuje za pomoćnika ministra inostranih poslova.

Zbog rata i raspada Jugoslavije, maja 1992. podnosi ostavku. Na poziv državnih organa Crne Gore 1999. godine preuzeo je predstavništvo Vlade Crne Gore u Ljubljani. Za ministra MIP-a Crne Gore izabran je 2000. a zatim ministra za međunarodne odnose u Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora.

Polovinom 2005. godine izabran je za koordinatora Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru. Nakon referenduma kao prvi ambasador Crne Gore u Hrvatskoj završava profesionalnu karijeru.

  • 1

    Radio