EKONOMIJA Više

Predstavljeni zdravstveni protokol za radnike u turizmu, vakcinacija i poštovanje mjera najbolja preventiva

Prej tvteuta09:37 20 Maj 2021

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić-Bojović i ministar ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović prezentovali  su u Institutu za javno zdravlje zdravstveni protokol predstavnicima turističke privrede, Unije poslodavaca i Privredne komore.

Ministar Milatović najavio je osnivanje koordinacionog tima kao i adekvatno zbrinjavanje zaraženih gostiju. „zdravstveni protokoli garantuju svim turistima koji se razbole u Crnoj Gori će biti omogućeno besplatno liječenje u našem zdravstvenom sistemu, a svim turistima je obezbijeđen besplatni PCR test za povratak u matičnu zemlju. Iskoristio bih priliku da najavim formiranje koordinacionog tijela za praćenje realizacije turističke sezone, gdje ćemo ministarka zdravlja i ja u saradnji sa svim ostalim državnim organima i institucijama koji su zaduženi za sve aspekte neophodne da sezona prođe u najboljem mogućem redu“, kazao je ministar Milatović.

On je ukazao na sve bolju epidemiološku situaciju u zemlji, kao i na dobar trend imunizacije građana i podsjetio na pozive koje je Ministarstvo uputilo privrednim subjektima u turizmu i ugostiteljstvu a koji se odnose na vakcinaciju u okviru prioritetne grupe i donaciju besplatne zaštitne medicinske opreme.

Predstavnici turističke privrede pohvalili su poteze koje je Vlada Crne Gore preduzela tokom praznika i istakli da su zadovoljni brojem posjeta od početka maja.

Ministarka Borovinić-Bojović istakla je da su razgovor i česti sastanci sa predstavnicima poslovne zajednice kao i njihove sugestije pomogle u kreiranju zdravstvenih protokola i pozvala da se svi zarad uspješne turističke sezone pridržavaju mjera koje su navedene u protokolu. Kao važnu stavku istakla je besplatno liječenje turista u slučaju obolijevanja od Covd 19, kao i besplatni PCR test za povratak turista u matičnu zemlju.

„Preporučujemo da se svi zaposleni u turizmu vakcinišu jer je to izuzetno važno za bezbjednost i turista i samih zaposlenih. Radimo na uvođenju bedževa na kojima će pisati „Vakcinisao sam se. A ti?“ čime će se time prije svega sugerisati onima koji nisu vakcinisani da to učine, znaćemo broj ljudi koji je imunizovan, a takođe će turistima ulivati sigurnost znajući da su u kontaktu sa vakcinisanom osobom“, kazala je Borovinić-Bojović.

Ministarka je pozvala predstavnike turističke privrede da u duhu društvene odgovornosti ali i dužnosti struke, utiču na svoje zaposlene da se vakcinišu jer na taj način štite sebe, svoju porodicu ali i turiste. Dodatno je objasnila način sankcionisanja i odgovornosti nenošenja maski gostiju i zaposlenih u turističkim objektima. „Ukoliko gost odbije da nosi masku prilikom posjete restoranu kompletna odgovornost je na njemu, a odgovornost ugostitelja je isključivo vezana za nepoštovanje mjera od strane zaposlenih u tom objektu“, zaključila je ministarka.

Ove nedelje se formiraju timovi za PCR testiranje i svaki grad će imati svoj tim, a ugostitelji su dužni da obezbijede kontakt osobu koja će biti u stalnoj komunikaciji sa najbližom epidemiloškom službom.

Turistički poslenici pohvalili su protokole i procedure koje su predviđene za rad u ugostiteljskim objektima i kazali da spremni očekuju nove goste.

  • 1

    Radio