SliderMN Više

Predstavljena Studija kulturnog pejzaža i priručnik za zaštitu i upravljanje maslinade i Valdanosa

Prej tvteuta10:17 20 Novembar 2023

U Starom  gradu održana je završna konferencija projekta „Identifikacija i analiza – Ulcinjska Maslinada i uvala Valdanos – zaštita prirodnog i kulturološkog nasljeđa-pejzaža”, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja i analize sprovedene u ova dva najvažnija zaštićena područja pored Ulcinjske Solane, Starog grada, lokaliteta Kruče i drugih kulturno – istorijskih objekata na području opštine Ulcinj.  Prisutnima je kroz prezentacije i priručnik  predstavljena Studija kulturnog pejzaža.

Izvršna direktorica Asocijacije dr Martin Schneider Jacoby (MSJA), Zenepa Lika,  podsjetila je na neprocjenjivu vrijednost maslinade i uvale Valdanos, te je izrazila nadanje da će se ova dva područja uvrstiti kao Zaštićena područja dobra i kulturni pejzaž, te dodala da je ovo prostor „vrijedan Unesca”.

Na osnovu rezultata istraživanja i analiza sprovedenih tokom izrade Studije, prijedlog je da se ulcinjska maslinada i uvala Valdanos zbog svojih izuzetnih vrijednosti kao cjelina zaštite kao nepokretno kulturno dobro, i to kao kulturni pejzaž.

foto: MSJA

Iz Centra za građansko obrazovanje ističu kulturnu i istorijsku važnost maslinjaka i uvale Valdanos, turistički aspekt očuvanja ovog područja, stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta koje čitavoj državi i regionu može služiti i kao model održivog razvoja.

Ova studija je važan dokument  za pokretanje formalne zaštite kulturnog pejzaža provog takve vrste u Ulcinju ali i u Crnoj Gori, koja izostaje. Izdvojene su i preporuke za Opštinu Ulcinj, kojima bi se   donijeli neophodni akti za upravljanje i podršku održivom finansiranju zaštićenih područja, formiranje komisije na lokalnom nivou koja bi pratila stanje kulturnih dobara, imenovati upravljače i formirati upravljačka tijela i druge stavke.

Konferencija je dio projekta “OCD u Crnoj Gori- od osnovnih usluga do oblikovanja polizika #Mbase , koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje – CGO, Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Politikon mreža.
* Napomena: U prilogu koji je emitovan 17. novembra u okviru emisije „Ulcinjska hronika“,u uvodnom dijelu priloga naznačeno je da je projekat saradnja više organizacija. Ispravka: kompletan projekat je inicijativa isključivo asocijacije MSJA.

  • 1

    Radio