AKTUELNO Više

Predsjednik Velike narodne skupštine Turske, Mustafa Šentop sa paramentarnom delegacijom, boraviće u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Prej tvteuta22:24 21 Decembar 2021

Visoka delegacija koju čine predstavnici turskog parlamenta predvođena predsjednikom Velike narodne skupštine Turske, gospodinom Mustafom Šentopom, boraviće u zvaničnoj posjeti prijateljskoj i savezničkoj Crnoj Gori, 22-23. decembra 2021. godine, na poziv predsjednika Skupštine Crne Gore, gospodina Alekse Bečića.

U okviru posjete gospodina Šentopa, pored predsjednika Skupštine Crne Gore, gospodina Alekse Bečića, predviđeni su sastanci sa predsjednikom Crne Gore, gospodinom Milom Đukanovićem i premijerom Crne Gore Prof. dr Zdravkom Krivokapićem.

Gospodin Šentop će se sastati i sa gospodinom Rifatom Fejzićem, predsjednikom Islamske zajednice u Crnoj Gori.

U svom specijalnom saopštenju, gospodin Šentop je izrazio sljedeće:

“Turska koja je među prvim državama priznala nezavisnost Crne Gore, u okviru značaja kojeg pridaje stabilnosti i miru na Balkanu, Crnu Goru koja doprinosi miru i stabilnosti u regionu vidi kao prijateljsku zemlju, a odnose sa njom ocjenjuje kao odlične.

Turska podržava napore Crne Gore, čiji je primarni spoljnopolitički cilj integracija sa evropskim i evroatlantskim institucijama.

Crna Gora je takođe bliska našoj zemlji i pokazuje solidarnost sa našom državom na regionalnim i međunarodnim platformama.

Posjete na visokom nivou i kontakti između dvije zemlje se intenzivno i uspješno nastavljaju.

Između Turske i Crne Gore postoji sveobuhvatna saradnja sa čvrstim političkim, ekonomskim i kulturnim osnovama.

Naš cilj je da bilateralne odnose Turske i Crne Gore, koji iz dana u dan napreduju snagom koju crpe iz zajedničke kulture i istorije, podignemo na još viši nivo.

U tom kontekstu, vjerujem da će naša posjeta Crnoj Gori biti u funkciji unapređenja prijateljstva i saradnje između parlamenata dvije države, naših država i naših naroda u svim oblastima.

U privatnoj izjavi ovom prilikom, gospodin Šentop je izrazio sljedeće:

Iako se posljedice globalne epidemije nastavljaju, naše međusobne posjete na visokom nivou intenzivirane su od juna 2021. godine u sklopu bilateralnih i međunarodnih događaja.

Konkretno, ove godine, pored istorijske posjete našeg predsjednika Redžepa Tajjipa Erdogana Crnoj Gori, imali smo priliku da u Turskoj ugostimo predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića, predsjednika Skupštine Crne Gore, gospodina Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, gospodina Dritana Abazovića, ministara vanjskih poslova gospodina Đorđa Radulovića, ministarku zdravlja, gospođu Jelenu Borovinić Bojović, ministra ekonomskog razvoja, gospodina Jakova Milatovića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodina Aleksandra Stijovića. U međuvremenu, Crnu Goru je posjetio i naš ministar omladine i sporta, ujedno kopredsjedavajući Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Turske i Crne Gore, gospodin Mehmet Kasapoğlu. U tom kontekstu, želio bih da istaknem da radimo na pripremama za održavanje 6. sastanka Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Turske i Crne Gore, koji će biti organizovan za dva mjeseca, tačnije u februaru 2022. godine. Na navedenom sastanku će se razgovarati o načinima povećanja obima robne razmjene na 250 miliona dolara, o čemu su se usaglasili uvaženi predsjednici dviju zemalja, te na koji način možemo dalje razvijati našu ekonomsku saradnju.

Turska dijeli zajedničku istoriju i kulturu sa Crnom Gorom koju vidi kao svog susjeda.

Ovaj zajednički istorijski i kulturni odnos, snažne ljudske veze između naših naroda, naši prijateljski politički odnosi, podrška naših zemalja na međunarodnim platformama, čine čvrste temelje naše saradnje i daju nam povjerenje i nadu u budućnost naših bilateralnih odnosa.

Ova država, koja je stvorena željom i voljom crnogorskog naroda, postala je uzor za miran suživot na Balkanu. U regionu koji je praćen istorijskim sukobima i gorkim iskustvima motivisanim religijom i etničkom pripadnošću, Crna Gora, u kojoj su prisutne i naše srodne zajednice, zbog različitih etničkih i vjerskih skupina koje žive u skladnom i mirnom okruženju, vrijedan je primjer za cijelo čovječanstvo.

Turska je geografski i istorijski dio Balkana i želi da ovaj region bude u prosperitetu, trajnom miru, stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima.

Mislimo da Crna Gora nudi velike mogućnosti za naše investitore sa svojom stabilnom i miroljubivom strukturom, svojom strateškom lokacijom u regionu, poslovnim okruženjem i odgovarajućom i kvalifikovanom radnom snagom.

U tom kontekstu, vjerujemo da se naša ekonomska i trgovinska saradnja može podići na mnogo viši nivo.

Svojim preduzetničkim duhom i dinamičnom strukturom, turski poslovni svijet je već pokazao da je spreman da svojim prisustvom u Crnoj Gori doprinese crnogorskoj ekonomiji.

Posebno u posljednjih nekoliko godina vidimo da turski investitori i turski privatni kapital pokazuju intenzivan interes za Crnu Goru.

Naš prioritet je da naši investitori koji dođu da posluju u Crnu Goru, otvore nova radna mjesta u sektorima kao što su turizam, zdravstvo, građevinarstvo i infrastruktura.

Naš cilj je da ovim novim radnim mjestima doprinesemo nivou blagostanja Crne Gore.

Očuvanje multikulturalne i multietničke strukture važno je za stabilnost, mir, mir, prosperitet, ekonomiju i budućnost Crne Gore.

Svakako raduje nas postojanje međusobne političke volje na najvišem nivou za razvoj naših ekonomskih, trgovinskih i investicionih odnosa.

Takođe je važno da tu zajedničku volju realizujemo kroz konkretne projekte saradnje.

Napominjem da smo uvijek otvoreni za sugestije koje će povećati našu ekonomsku saradnju i doprinijeti ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore.

Pridajemo značaj odnosima Crne Gore i naše zemlje u oblasti obrazovanja i kulture.

Želja nam je da podržimo Crnu Goru u svim oblastima u okviru mogućnosti i kapaciteta Turske.

Ovo uključuje projekte TIKA-e u Crnoj Gori u oblasti restauracije, obrazovanja i zdravstva, a važan aspekt naših odnosa pokrivaju kulturno-umjetničke aktivnosti Instituta “Yunus Emre”.

TIKA je do danas u Crnoj Gori realizovala 399 projekata i aktivnosti, ukupne vrijednosti preko 20 miliona eura.

Naš Turski kulturni centar “Yunus Emre” u Podgorici je od svog osnivanja do danas pružio obrazovanje na turskom za 1686 učenika. Broj crnogorskih studenata koji su dobili turske stipendije naše države premašio je 450.

Kako se efekti epidemije postepeno smanjuju, sve naše relevantne institucije nastaviće da podržavaju Crnu Goru i u narednom periodu.

Još jedan važan faktor koji približava ove dvije prijateljske zemlje, koje preko Jadrana dijele obalu Mediterana, jedna drugoj su zajedničke vrijednosti i principi koje dijelimo, u skladu sa našim bogatim istorijskim i kulturnim naslijeđem.

Naše zajedničke vrijednosti kao što su demokratija, vladavina prava, slobodna tržišna ekonomija, transparentnost, jednakost muškaraca i žena čine naše zemlje jakima na međunarodnoj sceni.

Turska i Crna Gora su dvije prijateljske i savezničke zemlje koje znaju kako stvoriti prijateljstvo i saradnju umjesto neprijateljstva iz istorije i zemlje koje su usvojile kulturu mira i pomirenja.

Kao što smo vidjeli u borbi protiv epidemije i klimatskih promjena, dobri prijatelji se prepoznaju u teškim vremenima. Još jednom smo dokazali naše prijateljstvo sa Crnom Gorom u međusobnoj solidarnosti i saradnji od početka još uvijek, nažalost aktuelne epidemije.

Zadovoljstvo je vidjeti da naše snažne odnose, koji sežu vijekovima unazad, uvijek nosimo u duhu međusobne saradnje, razumijevanja i solidarnosti.

Vjerujemo da će Crna Gora nastaviti da bude uzorna zemlja na Balkanu sa svojim budućim članstvom u EU u bliskoj budućnosti nakon što je postaca članica  NATO-a.

Položaj Balkana ne vidimo na rubu Evrope, već u njegovom srcu.

Ovo tvrdim na osnovu našeg iskustva kako iz naše bliske tako i iz naše daleke istorije i prošlosti.

Ovom prilikom želim unaprijed čestitati Novu godinu i Božić prijateljskom crnogorskom narodu.

Nadam se da će 2022. biti divna godina, puna zdravlja i mira, u kojoj će epidemija Covid-19 oslabiti, pa čak se i završiti”, istakao je predsjednik Velike narodne skupštine Turske, gospodin Mustafa Šentop.

 

  • 1

    Radio