AKTUELNO Više

Pravoslavna zajednica Ulcinja:“Do daljnjeg bez grupnih molitva, crkvu nećemo zatvarati“

Prej tvteuta11:00 24 Mart 2020

Pravoslavna Mitropolija crnogorsko – primorska kao i Eparhija budimljansko – nikšića i mileševska obavijestili su svoje vjernike da će, shodno odluci Vlade obustaviti održavanje vjerskih obreda sa vjernicima, te će u narednom periodu liturgije biti održane samo sa sveštenstvom. Oni, kako stoji u saopštenju, žale što se ove odluke, „makar bile i privremenog karaktera donose jednostrano, bez konsultacije sa Crkvom – iako je ona, od pominjanja prvih vanrednih mjera, pokazala maksimalnu saradnju i susretljivost u pogledu Vladinih sankcija u borbi protiv zarazne bolesti“.

„Smatrali smo i smatramo da se jedinstvo i povjerenje koje nam je danas najpotrebnije, ne stiču prijetnjama i demonstracijom sile, nego spremnošću da se čujemo i razumijemo. Nažalost i ovog puta je to izostalo“, stoji u saopštenju Mitropolije.

Iz Mitropolije tvrde da se radi o naprasnom redukovanju vjerskih potreba velikog broja građana, te su se obratili Nacionalnom koordinacionom tijelu, Vladi i Skupštini Crne Gore kao osnivaču Javnog servisa, da posreduju prema RTCG kako bi se izdvojio prostor i vrijeme njenog programa, da vjernici bogosluženje prate putem televizije.

Ovim povodom oglasili su se i iz Pravoslavne crkvene zajednice Ulcinja, putem fejsbuk profila. U objavi na fejsbuk stranici  između ostalog stoji da će se blagoslovom mitropolita Amfilohija parohije pridržavati ove mjere Vlade.

“Naš hram će biti otvoren svakodnevno od 8 do 19 časova. Svi koji žele da se pomole u hramu ponaosob, upaliti svijeću za zdravlje, napojiti dušu, mogu to uraditi bez velikog zadržavanja. Bogosluženja će do daljnjeg biti bez vjernika, a obredi će se održavati uz prisustvo sveštenstva. 

  • 1

    Radio