SliderMN Više

Pravo na obeštećenje ima 435 majki iz Ulcinja, do sada stiglo oko 80 zahtjeva

Prej tvteuta11:17 27 Januar 2022

Korisnice naknada na osnovu rođenja troje ili više djece su od 10. januara ove godine u centrima za socijalni rad počele da predaju zahtjeve za obeštećenje, predviđeno zakonom usvojenim u parlamentu u decembru prošle godine.Iz Centra za socijalni rad Bar gdje pripada i područna jedinica u Ulcinju kažu da je  neposredno nakon stupanja zakona na snagu počela prijava korisnica, a procedura podnošenja prijave je jednostavna i brza.

Nije mali broj korisnica koje mogu iskoristiti pravo na obeštećenje, taj broj je preko 900 u opštini Bar i 435 u Ulcinju. Do sada je zahtjev predalo nešto više od 80 majki iz Ulcinja, potvrdila je za TV Teuta direktorica Centra za socijalni rad u Baru Biljana Pajović.

Korisnicama je ostalo nekih 40-ak dana da predaju zahtjev za obeštećenje, dok će se isplata  obeštećenja kako je najavljeno, vršiti se  počev od 1. aprila tekuće godine.

foto: printskrin TV Teuta

Zakon o obeštećenju bivših korisnica naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, stupio je na snagu 8. januara 2022. godine. Pravo na obeštećenje imaju bivše korisnice prava na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, ukoliko im je to pravo ukinuto, kao i korisnice naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, kojima po sili zakona, prestaje ostvarivanje prava na naknadu. Tačan broj majki koji će se ponovo prijaviti za naknadu niko ne može da zna jer to zavisi od njihove volje, ali ono što se zna jeste da pravo na to trenutno ima 21.825 korisnica.

Više o ovoj temi poslušajte u emisiji „Hronika Ulcinja“, u petak 27. januara od 20:30 časova.

S. Vukčević

  • 1

    Radio