AKTUELNO Više

Poziv za protestni marš protiv istraživanja nafte

Prej tvteuta20:14 7 Novembar 2018

Mreža SOS za Montenegro želi pozvati građane i organizacije OCD da se pridruže protestnom maršu protiv istraživanja nafte i gasa iz crnogorskog podmorja koji uključuje prolazak kroz sve primorske gradove u potezu od 145km i trajanju od četiri dana.

Polazak je planiran iz Ulcinja u 7h sa Male plaže, 9.11. Petrovca sa marine u 7h 10.11., Tivta u 7h 11.11. i Kotora narednog dana u isto vrijeme sa završetkom u Herceg Novom.

Građani i udruženja se pozivaju da pruže podršku najupornijima koji će preći cijelu maršutu pridruživanjem maršu, pomoći na pješačkoj ruti u vidu hrane, osvježenja, smještaja i na drugi način.

Protestnim maršom želi se alarmirati javnost o visokim rizicima i posljedicama za ribarstvo, turizam, životnu sredinu zbog navljenog istraživanja nafte i gasa iz podmorja 10. novembra i uputiti zahtjev Vladi da uvede moratorijum i zaustavi najavljeni proces istraživanja ugljovodonika.

Kroz protestni marš i peticiju koja je u toku traži se od Vlade RCG da raskine ugovore s ENI-Novatek konzorcijumom koji je prepoznat po ekocidima širom svijeta kao ni sa drugim potencijalnim koncesionarima.

Građanima Crne Gore se duže vrijeme serviraju neistine i paušalne izjave čelnih aktera u poslu istraživanja ugljovodonka. Tako predstavik ENI za CG izjavljuje da u posljednjoj deceniji nisu imali bilo kakvih izlivanja nafte, na stotinama bušotina širom svijeta te da je bezbijednost značajno povećana. Istina je da se naftnim gigantima Shell i Eni sudi u Milanu za planiranu korupciju kroz koju su opljačkani građani Nigerije za 1,1 milijardi dolara. ENIjeva sestrinska firma AGIP u 2013. godini zabilježila čak 471 hazard u vezi sa curenjem nafte u, dok je prethodne godine uhapšeno 6 radnika ENIja u regionu Bazilikata, Italija, koji su optuženi za švercovanje industrijskog otpada sa platformi i 15 visokih službenika ove godine u Italiji zbog koruptivnih radnji u Nigeriji. Rezultate standarda koji nam se nude možemo vidjeti na delta Nigeri, koja bespovratno izumire, dok vlada Nigerije procjenjuje da je za djelimičnu sanaciju područja potrebno milijardu dolara i 30 godina a kompanija ENI nema adekvatan odgovor niti reakciju na nastaju situaciju. Ne prihvatljivo je da investitorima sa ovakvom reputacijom dajemo bilo kakav resurs u ruke.

NIGDJE na Zemlji ne postoji primjer uspješnog opstanka turizma, koji se zasniva na čistoj i očuvanoj životnoj sredini sa naftnim platformama.

Istraživanje i eksploatacija nafte u Ulcinju, Baru i šire značila bi kompletno degradiranje ekosistema i vrsta, te povećanje toksičnosti morskih organizama, a time i direktnu prijetnju našem ribarstvu i marikulturi našoj ishrani. Građani nemaju nikakve garancije da će eksploatacija nafte na Jadranu doprinijeti povećanju njihovog životnog standarda, dok trenutno od turizma, ribarstva i vezanih privrednih grana direktno i indirektno živi preko 100 hiljada građana u Crnoj Gori.

Istraživanja povećavaju opasnost od indukovanih zemljotresa u već seizmološki ekstremno osjetljivom području Crne Gore, a prva istraživanja će se raditi u seizmološki najosjetljivijem području tj. dijelu između Bara i Ulcinja (9 stepen) gdje je 1979. god. epicentar najrazornijeg zemljotresa Crnoj Gori bio upravo ovdje.

  • 1

    Radio