POLITIKA Više

Pozitivna iskustva Sečoveljske solane primijeniti na Ulcinjsku solanu

Prej tvteuta22:20 27 Maj 2016

 

U cilju unaprjeđenja aktivnosti na zaštiti biodiverziteta Ulcinjske solane, kao i sagledavanja najboljih praksi u upravljanju slovenačkom solanom, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, u koordinaciji sa resornim Ministarstvom održivog razvoja i turizma, organizovalo je 25.05.2016. godine, u Upravi JPNPCG, u Podgorici, okrugli sto pod nazivom Iskustva Krajinskog parka Sečoveljske solane i mogućnosti implementacije najboljih praksi u upravljanju biodiverzitetom Ulcinjske solane.

S tim u vezi, u uvodnom dijelu događaja, učesnike skupa pozdravila je i upoznala sa najznačajnijim aktivnostima u vezi sa zaštitom budućeg zaštićenog prostora Ulcinjskom Solanom, državna sekretarka MORT-a Daliborka Pejović. Ona je ukazala na posvećenost Vlade Crne Gore kada je u pitanju zaštita Solane i navela da je, pored formalne zaštite, neophodno obezbijediti dugoročno i održivo upravljanje ovim vještačkim ekosistemom. Cilj Vlade Crne Gore je da dodatno unaprijedi cijeli postupak proglašenja Solane zaštićenim područjem koji nadilazi nadležnosti kako lokalne uprave tako i samog Ministarstva, što će vremenom i vrlo skoro biti riješeno, te da je MORT vođen intencijom da se u procesu zaštite ovog područja, izbjegnu svi eventualni pogrešni koraci. U tom pravcu od velikog je značaja organizovanje okruglog stola i razmjena informacija kada je u pitanju zaštita i upravljanje Sečoveljskom solanom čija se najbolja iskustva mogu, uz određene korekcije, prenijeti na prostor upravljanja Ulcinjskom solanom.

Takođe je, u uvodnom dijelu skupa, direktorica Azra Vuković podsjetila na aktivnosti JP u vezi sa upravljanjem i unaprjeđivanjem biodiverziteta Ulcinjske Solane. S tim u vezi, ona je informisala da su JPNPCG i AD Solana „Bajo Sekulić“ u stečaju, 24.08.2015. godine, zaključili Ugovor o jednogodišnjem zakupu cjelokupne imovine privrednog društva AD Solana „Bajo Sekulić“. Nakon potpisivanja Ugovora, JPNPCG je preduzelo sve potrebne mjere i radnje u cilju unapređenja zaštite biodiverziteta Ulcinjske solane kao što su aktivnosti na zaštiti prirode, fizičkoj zaštiti prostora i spriječavanja nelegalnih aktivnosti, te konstituisanje Savjetodavnog tijela, priprema Programa zaštite i organizovanje Okruglog stola u vezi sa valoroizacijom prirodnih resursa ovog budućeg zaštićenog prostora.

„Slovenačka solana može biti profitabilna, ali to je proces koji traje već petnaest godina i koji podrazumjeva konstantna ulaganja u infrastrukturu kako vodnog režima tako i turističku, ulaganja u zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti i kvalitetan marketing i promociju. Uz lokalni uspjeh prije desetak godina, Sečoveljska solana postale je danas prepoznatljiv brend Slovenije, a njeni proizvodi se distribuiraju i plasiraju u više od 20 zemalja širom svijeta, istakao je Andrej Sovinc, ornitolog i direktor Sečoveljskih solana predstavljajući na skupu slovenački model upravljanja, funkcionisanja i promocije prirodnih vrijednosti Krajinskog parka Sečoveljske solane. Upoređujući biodiverzitet Sečoveljske i Ulcinjske solane, naglasio je da prirodne vrijednosti i brojnost ptica Ulcinjske solane u velikoj mjeri prevazilaze bogatstvo slovenačke solane, kao i da Ulcinjska solana ima mnogo povoljnije prirodne uslove, kao što su vjetar i veći broj sunčanih dana, kada je u pitanju proizvodnja soli. Takođe je istakao da model uspješnog funkcionisanja jedne solane podjednako podrazumjeva kako zaštitu biodiverziteta, tako i proizvodnju soli. Solane su proizvod zajedničkog rada i djelovanja čovjeka i prirode, a da bi bilo koja solana mogla da funkcioniše na najbolji mogući način, potrebne su značajne investicije, ulaganja, kao i ekspertska podrška u svim njenim aspektima.

U tom smislu, upravo je interes svih učesnika okruglog stola bilo sagledavanje najboljih praksi funkcionisanja slovenačke Solane i mogućnosti njihove primjene u našim uslovima, sagledavanje mogućnosti izrade svojevrsnog biznis plana za Ulcinjsku solanu u saradnji sa ekspertima iz Slovenije i drugih zemalja, predstavljanje novog planskog dokumenta kako članovima Savjetodavnog tijela za Solanu, tako i ostalim institucijama i organizacijama koje se bave različitim aspektima Solane, kao i zainteresovanim ambasadama, Evropskoj komisiji i KfW banci, te organizovanje donatorske konferencije.

Na sastanku su, pored direktora Sečoveljske solane Andreja Sovinca, državne sekretarke Daliborke Pejović i direktorice Azre Vuković, prisustvovale i predstavnice Ministarstva održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović i Marina Spahić, v.d. direktor TO Ulcinj Fuad Hadžibeti, predstavnica Opštine Ulcinj Hatidža Đoni, NVO Zeleni korak Dželal Hodžić i NVO CZIP Aleksandar Perović.

  • 1

    Radio