SliderMN Više

Požari u Ulcinju – namjerna slučajnost?

Prej tvteuta14:42 11 Oktobar 2022

U svega dvije sedmice u Ulcinju su buknula dva požara, jedan većih a drugi manjih razmjera. Srce Borove šume gorjelo je gotovo dva dana, ali je uz veliku pomoć vatrogasaca i helikopterske jedinice požar zaustavljen. Nepune dvije sedmice od tog, Ulcinjane ponovo uznemiruje vijest o požaru u maslinadi, u Bašbuljuku.

požar u Borovoj šumi

Šta je zajedničko ovim požarima?

Nije ovo ni prvi ni posljednji put da se nakon ovakvih požara u Ulcinju čuju razne teorije zavjere – od toga da je požar podmetnut radi privatnih interesa, do toga da fizički radnici angažovani na čišćenju imanja skraćuju vrijeme  čišćenja maslinjaka paljenjem okošene trave i granja.

U samo dvije sedmice – dva požara uznemirili su građane Ulcinja,  podsjetivši ih na dva velika požara kojih se nerado sjećaju – onaj na Bijeloj gori i onaj najbolniji, u maslinadi u Bašbuljuku septembra 2018. godine.

Naša novinarska redakcija potražila je odgovore od nadležnih i pokušala da istraži cjelokupni slučaj, te razriješi sumnje brojnih građana.

„Dana 22. 09. 2022. godine građanin V.K. je u popodnevnim časovima primijetio požar na lokalitetu Borova šuma, te je pozvao policiju i Službu zaštite i spašavanja. Po nalogu tužilaštva na licu mjesta izašao je vještak iz oblasti požara, eksplozija i havarija, koji će se u okvirima mogućeg prema pravilima struke i nauke izjasniti o uzroku izbijanja požara, te činjenici da li je do istog došlo slučajno i nehatno, ili kao rezultat zle namjere, tj. podmetanja“, stoji u saopštenju  tužioca Osnovnog državnog tužilaštva Vladimira Savovića našoj redakciji.

Vladimir Savović

Slične odgovore dobili smo i nakon izbijanja požara u Bašbuljuku, prošlog četvrtka, koji je uz pomoć hrabrih ulcinjskih vatrogasaca i volontera za svega par sati ugašen.

„Još uvijek niko nije lišen slobode, niti je podnijeta krivična prijava. Prema nalazu vještaka, požar je najvjerovatnije izazvan slučajno, bacanjem opuška od strane nepoznatog prolaznika“, stoji u odgovoru tužioca Vladimira Savovića.

Šta je uzrok ovih požara, jesu li slučajni ili pak namjerni događaji – to će dokazati i istražiti nadležni organi, ali ono što ostaje iza ovakvih požara je bojazan i strah, da bi najljepši krajevi Ulcinja, bogati vegetacijom i viševjekovnim maslinama ponovo mogli biti biti meta vandala, piromana ili nesavjesnih ljudi.

Više o ovoj priči pogledajte u večerašnjem izdanju „Hronike Ulcinja“, od 20 sati i 30 minuta.

  • 1

    Radio