SliderMN Više

Povučena sporna serija BCG vakcine u Crnoj Gori

Prej tvteuta15:16 22 Mart 2023

BCG vakcina, serije broj 2710882, proizvođača Torlak – Beograd povučena je iz zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, nakon što su uvoznik Glosarij i distributer Montefarm obaviješteni o neispravnosti.

Iako je odluka o povlačenju sporne serije donijeta još prošle sedmice i 15. marta o tome su obaviješteni Glosarij i Montefarm, roditeljima je to saopšteno tek danas.

Saopštenje Montefarma uslijedilo je, kako su naveli, povodom informacije koja se danas pojavila u regionalnim medijima, a u vezi sa povlačenjem sporne serije br. 2710882 vakcine BCG proizvođača TORLAK-Beograd.

“Proizvođač TORLAK – Beograd je seriju 2710822 povukao iz upotrebe zbog kako je u opozivu navedeno potencijalnog odstupanja u proizvodnji te da očekivani imunski odgovor kod izuzetno malog broja pacijenata može biti nepotpun. Zvanični uvoznik vakcine BCG- Glosarij d.o.o. istog dana 15.03.2023.godine nakon što je primio od TORLAK-a hitan opoziv sporne serije koja je uvezena u Crnu Goru, proslijedio je isti MONTEFARM-u kao distributeru navedene vakcine. Postupajući po navedenom obavještenju, MONTEFARM je istog dana, dakle 15.03.2023.godine, prvo usmenim putem, a potom I elektonskom poštom obavijestio sve JZU u kojima se vrši imunizacija da odmah povuku iz upotrebe spornu seriju i vrate je u naše skladište, što je i učinjeno”, navodi se u saopštenju Montefarma.

  • 1

    Radio