SliderMN Više

Potvrđena optužnica protiv bivšeg čelnika Privrednog suda Blaža Jovanića

Prej tvteuta14:47 24 Februar 2023

(RTCG) – Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici je potvrdilo optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 08.11.2022. godine, podignutu protiv B.J., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv okrivljenih S.Z., S.J., S.Lj., P.G., R.R., S.M., S.Č., D.P., O.M., D.G., D.L. i D.L. zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, i protiv pravnih lica “T.S.“ DOO, „S.M. “ DOO, „T.F.S.“ DOO i „O.M“ DOO zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije“, saopštili su iz Višeg suda.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predalo je krajem prošle godine podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, i više osoba i preduzeća.

Nakon održanog ročišta, uvida u spise predmeta, ovaj sud je utvrdio da ne postoje greške niti nedostaci u optužnici i da optužnica sadrži sve elemente koje optužnica mora sadržati, a koji su propisani odredbom člana 292 Zakonika o krivičnom postupku. Iz dokaza prikupljenih u istrazi proizilazi da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Takođe, vijeće ovog suda utvrdilo je da ne postoje razlozi za donošenje rješenja kojim bi se postupak obustavio u odnosu na bilo koje lice iz predmetne optužnice, da je optužnica uredna i na zakonu zasnovana, pa je saglasno odredbi člana 296 st.1 Zakonika o krivičnom postupku, kako je prethodno navedeno, ista potvrđena.

SDT je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda danas predalo optužnicu protiv Jovanića, Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića, kao i protiv preduzeća Titan security, Securitas Montenegro, Top force system i Ogimar MNE.

Optužnica je, kako je u saopštenju naveo državni tužilac i portparol SDT-a, Vukas Radonjić, podnijeta zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

  • 1

    Radio