AKTUELNO Više

Potvrđen prvi slučaj kraken virusa u Crnoj Gori

Prej tvteuta13:11 19 Januar 2023

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku potvrdile su prvi slučaj infekcije podsojem Omikrona XBB.1.5 (Kraken) u Crnoj Gori, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

“Obavještavamo javnost da su laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas 19.01.2023. godine potvrdile prvi slučaj infekcije podsojem Omikrona BA.2 koji je medijski poznat kao „Kraken“. Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja”, ističe IJZ.

XBB.1.5. je nova podvarijanta Omikrona nastala kombinacijom druge dvije podvarijante ovog soja.

Prvi put je registrovan u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gde trenutno dominantno cirkuliše.

Evropske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije XBB.1.5 podvarijantom su Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Francuska, Austrija, Njemačka, Italija, Španija, Švedska, Island, Belgija, Republika Češka, Portugal.

“Napominjemo da se evolucija korona virusa nastavila u smjeru nastanka podvarijanti koje se lakše prenose, a koje na sreću u poređenju sa prethodnim ne daju češće teža oboljenja, posebno u poređenju sa Delta sojem SARS-CoV-2 virusa. Stoga koristimo ovu priliku da još jednom apelujemo na građane da se vakcinišu i prime svoju buster dozu bivalentnom vakcinom u preporučenim intervalima jer uredno vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti”, navode.

Institut za javno zdravlje Crne Gore nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu novog soja korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost.

  • 1

    Radio